Posta'da yer alan habere göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın geçtiğimiz günlerde sosyal konut projesi müjdesini vermesinin ardından emlak sektöründe yeni bir dönem başladı.

Konut fiyatlarının yüksek olması alıcıları sosyal konut projesine yönlendirdi. Satılık evlere olan talepte azalış yaşanmaya başlarken satılık ve kiralık evlerin fiyatlarında düşüşün etkisi de görülmeye başlandı.

İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nizamettin Aşa piyasada arz talep dengesinin değiştiğini ve olumlu dönüşümlerin yaşandığını ifade ederek, “Sosyal konut projeleri piyasalar açısından çok önemli bir hale geldi. Kıtlık faktörü dediğimiz talebin yüksek olması, ev bulamama sorununa sosyal konut projeleri çözüm olacak.

Fiyatların ciddi oranda yükselmesinin sebebi piyasadaki arz talep dengesizliğinden kaynaklanıyor. Projelerle de yeni bir arz yaratılmış oluyor bu da piyasaya olumlu yönde yansıyacak. Aslında etkileri görülmeye de başlandı.

Bir de toplum psikolojisi var. Daha önceleri piyasada ev sahipleri ve müteahhitlere muhtaçlık algısı vardı ama şimdi bu algı kırılmış oldu.” dedi.

Hane halkı adına, yalnızca bir adet başvuru yapılabilecek. Her iki eşin de başvurması durumunda başvuruların tamamı geçersiz sayılacak.50 bin -100 bin konut projesinde kurada hak sahibi olup konut satış sözleşmesi imzalamayan vatandaşlar 250 bin konut projesine başvurabilir mi?

Bankaya dilekçeyle başvurarak hak sahipliğinin iptal edilmesini talep edip, yatırmış olduğu başvuru bedelini iade alan vatandaşlar 250 bin konut projesine başvuru yapabilir.

YENİ PROJELER VAR MI?

TOKİ’nin daha önceki projelerine de değinen Aşa, “TOKİ’nin daha önceden de orta gelir grubu kişilere yönelik çalışmaları vardı.

Muhtemelen yine cazip projeler piyasaya sunulacak. Şu an çok net bilgi yok ama söylenti bile piyasaların nefes almasına yardımcı oluyor” ifadelerini kullandı.

“ÖNEMLİ OLAN FİYATIN CAZİP HALDE TUTULMASI”

Kredi faizlerinin düşeceği iddialarına yönelik değerlendirmelerde bulunan Aşa, “Faiz hareketliliğinin dışında fiyatların cazip halde tutulması önemli olan. Faizlerin düşmesi ile birlikte fiyatların yükselmemesi gerekiyor. Yani burada önemli olan fiyat.

Örneğin 2.5 kredi oranı ile alınan 3 birim paralık bir evi 1 oranlı faizle almak istediğinizde ise o evin fiyatı 15 birim paraya yükseliyor. Fiyatın cazip halde tutulması gerekiyor. Piyasa böylece kendi arz talep dengesini oturtabilir. Bir de faiz sisteminde yeniden yapılandırma da mümkün. İleride faiz düştüğünde yeniden yapılandırabiliriz” dedi.

YABANCILARIN KONUT TALEBİ

Bir dönem ciddi bir yükseliş yaşanan yabancılara konut satışı hakkında talebin düştüğünü belirten Aşa, “Şu anda yabancıların konut alım satımı biraz düştü. Biraz da belirsizlik var. Savaşlar, Yunanistan'ın tavrı, Irak ve Suriye'deki gelişmeler gibi komşularda yaşanan sıkıntılar da yabancıları biraz tedirgin ediyor. Şu an onlar da piyasanın düzenlenmesini, belirsizliklerin ortadan kalkmasını bekliyor” şeklinde konuştu.

"EV SORAN KİMSE KALMADI" 

Emlak danışmanı Tayfun Gezeroğlu ise son dönemlerde fiyatların düştüğünü belirterek “Fiyatların çok yüksek olmasından kaynaklı bir süredir satılık ev soran kimse kalmadı. Ben dahil çevredeki çoğu emlakçı arkadaşım da aynı şeyi söylüyor. Yeni projelerle birlikte fiyatlarda düşüş yavaş yavaş görülmeye başlıyor.

Aynı zamanda ilerleyen süreçle ilgili bir düşüş beklentisi de var. Satmak isteyen kişiler fiyatları geri çekecek. Şu an için satılık konutlarda hareketlilik tamamen durmuş durumda. Yatırımcılar yeni süreci bekliyor. Satılığa yönelik talep önemli ölçüde azaldı” dedi.

Editör: TE Bilisim