Kira Fiyatlarını Düşürecek Proje Kira Fiyatlarını Düşürecek Proje

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, çevrim içi gayrimenkul platformu Emlakjet, 400 bine ulaşan satılık ve kiralık emlak ilanından oluşan veri tabanında gerçekleşen hareketler doğrultusunda şubat ayı emlak verilerini yayımladı.

Emlakjet'ten yapılan açıklamaya göre, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından şubat ayında arama hacmindeki değişim bazında en çok konut aranan illerde önemli değişimler görüldü.

6-28 Şubat'ta konut arama hacimleri değerlendirildiğinde Kayseri yüzde 512’lik artış ile dikkati çekerken, onu Diyarbakır yüzde 475, Mersin ise yüzde 447 artış ile takip etti. Bu üç ili sırasıyla Antalya, Adana, Ankara ve Eskişehir takip etti.

MÜSTAKİL KONUT ARAMALARI ARTTI

Emlakjet’in düzenli olarak gerçekleştirdiği ev tiplerine göre konut aramaları verilerinde ise müstakil konut aramalarındaki keskin yükseliş dikkati çekti.

Deprem felaketi sonrasında müstakil konut aramalarında yüzde 1.541’lik artış gözlemlenirken, toplam konut aramalarında kiralık/satılık ayırımında da önemli değişiklikler yaşandı.

Toplam konut aramaları içinde kiralık aramaların oranı artarak yüzde 75’e ulaşırken, kullanıcıların yüzde 25’i satılık konut aradı.

KATILIMCILARIN YÜZDE 43'Ü İL DEĞİŞTİRMEK İSTİYOR

Emlakjet’in deprem felaketi sonrasında özel olarak gerçekleştirdiği araştırma dosyasında ise "Deprem Sonrası Konut Tercihleri" değerlendirildi.

Anket sonuçlarına göre Emlakjet kullanıcılarının yüzde 69’u “deprem anında evinde yapılması gerekenleri biliyorum” seçeneğini işaretlerken, yaşadığı binaya güvenenlerin oranı yüzde 54 oldu.

Yüksek yapılı konut arama tercihine yüzde 62 oranında “Hayır” cevabı verilirken, katılımcıların yüzde 43’ü yaşadığı ilden ayrılmayı düşündüğünü belirtti.

Katılımcılara hangi ilde yaşamayı düşündükleri sorusuna ise en çok yüzde 42 Ege Bölgesi cevabı verilirken, katılımcıların yüzde 31’i büyük şehirlerde yaşamayı düşündüklerini belirtti.

Ankette, İç Anadolu Bölgesi yüzde 20, Karadeniz Bölgesi ise yüzde 7 katılımcı tarafından tercih edildi.

Editör: TE Bilisim