Depremden en olumsuz etkilenen üç ilimizden biri olan Adıyaman’daki gelişmeleri ve izlenimlerimi aktarmaya devam ediyorum.

Adıyaman’ın Altınşehir bölgesinde Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ile devam eden yaraları sarma çalışmalarını yerinde izledim, vatandaşlarla konuştum.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın desteğiyle AFAD tarafından bu bölgeye kurulan konteyner evler, fiziki imkânlarıyla vatandaşların kısa dönemdeki ihtiyaçlarını karşılayacak özelliklerle donatılmış.

Bakan Karaismailoğlu, depremin ardından, 6 Şubat sabahı 09.00’da bölgeye ulaşmış ve ekibiyle birlikte yoğun şekilde çalışmalarına başlamış. Karaismailoğlu sorularıma şu yanıtları verdi:

“İlk hafta çok zor geçti, çok acılara tanık olduk. Çok hızlı şekilde müdahale ederek çok sayıda vatandaşımızı kurtardık fakat maalesef çok kaybımız var. Yaraları sararız ama vatandaşlarımızı geri getiremeyiz.

İlk günlerde yemek, barınma, sonra çadır bugünlere geldiğimizde ise mini konteyner şehirlerle yaraları sarmaya gayret ediyoruz.

Vatandaşlarımızın bütün ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılayacak imkânlar üretmeye çalışıyoruz. Buradaki konteyner kentlerimize 26 Şubat tarihi itibarıyla ilk misafirlerimizi almaya başladık.”

Bu konteyner kentler neler sunuyor?

Şehrin batısındaki yeni yerleşim birimlerinden birinde bulunuyoruz şu anda. Burası Altınşehir mahallesi. Burada 1825 konteyner ev yapıyoruz. Her birinde bir aile yaşayacak. 2 odası var. Banyo ve mutfak tezgâhı var, yaklaşık 21 metrekare büyüklükte.

Tuvalet ve banyosu kendi içinde. Sıcak suyu, elektriği ve Ulaştırma Bakanlığımız tarafından karşılanan interneti var.Çift katlı ranzasını, halısını, dolabını yerleştiriyoruz. Isıtma sistemleriyle içini donatıyoruz.

Burada yaklaşık 9-10 bin vatandaşımızın yaşayacağı minik bir kent kurmuş oluyoruz. Ancak nüfusumuz bu bölgede çok yüksek. Toplamda 800-900 bin vatandaşımıza hizmet verebilecek alanlar oluşturmaya çalışıyoruz.

Başka yerlerde böyle konteyner kentler yapılacak mı?

Evet, 15 farklı bölgeye bu tipte konteyner alanlar yapıyoruz. Bu hafta şehrin doğusundaki otogara yakın olan bölgeye prefabrik olarak konteyner evler yapıyoruz. Bir hafta içinde tamamlamayı hedefliyoruz.

Şehir genelinde bugüne kadar 50 bin çadır dağıttık. Bunların hepsi geçici süreyle barınmayı sağlayacak. Kalıcı konutlar tamamlandığında vatandaşlarımızı buradan taşıyacağız.

Şehirdeki ekonomik hayatı canlandırmak için ne yapıyorsunuz?

Esnafın işlerini canlandırması için gerekli adımları atmak için çalışıyoruz.

Diğer taraftan organize sanayi bölgesinde 22 bin vatandaşımız çalışıyordu maalesef bölgeden ayrıldılar. Oralarda da konteyner kentler yapacağız.

Nereden alıyorsunuz konteyner evleri?

Bir kısmı AFAD’ın anlaşmalı olduğu yerlerden, bazıları ise bizim yüklenici kuruluşlarımızdan temin ediliyor.

Konteyner kentlerde başka hangi hizmetleri veriyorsunuz?

Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı hatta TRT’nin çocuklar için oyun TIR’larına kadar pek çok hizmet ve donatı yer alıyor.

Bilgi Teknolojileri Kurumu’nun (BTK) çadırı da olacak. Burada yazılım ve bilişim konusunda destekler sağlayacaklar. Çocuk oyun alanları ve fitness alanları da düşünüldü, onlar da hazırlandı.

Havalimanlarımız ve karayollarımızdaki durum nedir? Kullanılamayan yerler var mı? Her yere ulaşabiliyor muyuz?

Lojistik olarak depremin ilk anından itibaren ulaşamadığımız hiçbir yer yok. Sadece iki yerde sıkıntımız oldu, onların da alternatiflerini devreye aldık. Havalimanlarımız dört dörtlük sınav verdi.

Hatay Havalimanımızdaki hasarı bir haftada giderip kullanıma açtık. Diğer 10 havalimanımız müthiş bir disiplin içinde çalıştı. Tahliyeleri yaptık, kargo ihtiyaçlarımızı karşıladık.

Bu bölgelerde 800 bin vatandaşımız bu meydanları kullandı. 11 ilimizin tamamına ulaştık, ulaşıyoruz. Karayollarımızdaki afet ulaşım yolları çalışmaya devam etti.

Kahramanmaraş’ta Pazarcık Göksün arasındaki 64 km’lik yolda 11 tünelimiz var. Hiçbir hasar almadan ulaşımı sağladı bu yol. Nurdağı’ndaki 100 metrelik viyadükler hasar almadan hizmet verdi.

Sosyal medyada gösterilen yarılmış yollar nedir?

Onların karayollarıyla hiçbir ilgisi yok. Onlar bizim standartlarımızın dışında belediye veya özel idarelerin yaptığı yollar. Onların ana arterlerle hiç ilgisi yok. Bakanlığımızın yaptığı bütün işlerin arkasındayız.

Demiryollarımızda durum nasıl?

Şu anda da konteynerlerimizin önemli kısmı demiryollarımızla taşınıyor. Özellikle Malatya ve Gaziantep yolları çok kullanılıyor. Demiryolu istasyonlarımız bir barınma imkânı verdi vatandaşlarımıza.

Hatay Havalimanı’nın yerinin taşınması söz konusu olabilir mi?

Deprem yoğunluğunu geride bırakınca Hatay Havalimanı konusunda çok detaylı bir çalışma yapacağız.

Editör: TE Bilisim