Karar'da yer alan habere göre, ev satışı için belli aşamalar gerekir ve tapu devri bu aşamalardan sonra resmileşir. Tapu evin kime ait olduğunu gösteren resmi bir belgedir.

Devir işlemleri sahibi değiştirmek için yapılan işlemdir ve belli aşamaları içerisinde barındırır. İşte tapu devir işlem aşamaları...

TAPU DEVRİ İÇİN RANDEVU ALMA

Satılık daire işlemleri için tapu devri yapılabilir. Bunun yanında aile içi miras veya herhangi bir amaçla evi başkasına aktarma amaçlı da devir işlemleri de gerçekleştirilmektedir.

Tapu dairelerine direkt giderek de işlemler yapılabilir fakat bu yoğunluk olduğu zaman sizler için vakit kaybı anlamına gelmektedir.

Tapu devri için randevu almak bu anlamda işleri kolaylaştıracaktır. Telefonla ya da online şekilde randevu alınabilmektedir.

Telefonla randevu almak için 181 aranır. Online randevu için ise Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün resmi internet sitesi kullanılır.

TAPU DEVRİ İÇİN GEREKLİ BELGELER

Devir türüne göre bu evraklarda değişkenlik olabilir. Direk satılık ev ile aile içi devir işlemleri için devir belgeleri farklılaşır.

Alıcı satıcı ve tüzel kişiler için istenilen belgeler de alıcılar için tapu ev satışı gerekli evraklar arasında T.C kimlik numarasının yer aldığı nüfus cüzdanının aslı ve kopyası yer alır.

Eğer işlem vekil tarafından gerçekleştiriliyorsa vekaletname gereklidir.

Satıcıdan istenen belgeler ise nüfus cüzdanının aslı ve 1 adet kopyası, tapunun aslıyla fotokopisi ve belediyeden alınan vergi borcu olmadığına dair yazıdır.

Eğer işlem aile üyeleri arasında oluyorsa bu belgelerin yanında bir de 6 ayda çekilen fotoğraf da istenir.

Tüzel kişilerden ise MERSİS numarası ve ticaret sicil numarası, eğer şirketin görevlendirdiği kişi devri gerçekleştirecekse imza sirküleri ve vekaletin aslı, vergi borcunun olmadığını kanıtlayan belge istenir.

UZAKTAN TAPU DEVRİ

Randevunuzu almış olsanız da bazen belgeleri toplamak bir kaç gün sürebilmektedir. Bu zaman kaybı yaşamamak adına uzaktan tapu devri tercihi de seçilebilir.

Burada kullanılan hizmet web tapu hizmeti olarak karşımıza çıkmaktadır. E-Devlet uygulamasıyla beraber çalışan bu hizmet bir çok işlem için de kullanılabilmektedir.

TAPU DEVİR ÜCRETİ

Son işlemler arasında yer alan tapu devir masrafı için belli bir ücret tahsis edilir. Bu ücretler alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı alınır. Devlet tarafından belirtilen tutarlar ödendiği takdirde işlem tamamlanır.

Tapu devrinde iki tür para işlemi gerçekleşir. Bir tanesi harç diğeri ise döner sermaye ücretidir.

Eğer ortada vekalet gerektirecek bir durum var ise ise bu ödemelere ek olarak noter tapu devri ücreti ödenmelidir.

Harç bedeli taşınmazın satışı üstünden yüzde 4 olarak hesaplanmaktadır.

Bu ücret iki taraftan da ortak şekilde alınabileceği gibi tarafların anlaşması varsa özel bir orana da bölünebilir. Döner sermaye ücretleri ise yıllara göre değişkenlik göstermektedir. 

Editör: TE Bilisim