Tüketicilerin en çok şikayet ettiği alanlardaki haksızlıkları önlemeye yönelik düzenleme için harekete geçildi. 

Kat irtifakı olmayan dairelerin satışı yapılmayacak.

Yeni yapılacak düzenleme ile satış vaadi sözleşmeleri noter huzurunda yapılacak.

Kat irtifakı kurulmadan evin satışı gerçekleştirilemeyecek. Noterdeki satış vaadi sözleşmelerinde alıcı, o dairenin ipotekli, hacizli ya da başka birine satılıp satılmadığını görebilecek.

Tapuda değişiklik gerektiren her konu noter onayına sunulacak.

Kentsel dönüşümlerde de birçok tüketici henüz yapımı tamamlanmayan evler için ödeme yaparak satın alıyor. Bu ise birçok mağduriyete neden olabiliyor.

Hazırlanan teklifle bu sorunlar da önlenecek.

Evi tamamlayamayan müteahhit mağduriyeti gidermek zorunda kalacak

Ev sahipleri ile evlerin yapımını üstlenen müteahhitler arasında yapılan sözleşmelere noter şartı getirilecek.

Böylece yükümlülüğünü yerine getiremeyen kişinin, oluşacak mağduriyeti karşılaması zorunlu olacak.

Gayrimenkul alım satım sözleşmelerinde, vadenin ne olacağı, ne zaman teslim edileceği de yer alacak.

Düzenleme Meclis'e gelecek. Ticaret Bakanlığı kanunun çerçevesini çizdi.

AK Parti kurmaylarının detaylar üzerinde çalıştığı teklifin kısa süre içinde Meclis'e gelmesi bekleniyor.

Avukat Ali Erişen, Avukat Cihat Demirbağ, Tüketici Koruma Derneği Başkanı Aziz Koçal ve Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Kurucu Başkanı Hakan Akdoğan yayınlanan taslaktaki değişikliklerle ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu. 

Hakan Akdoğan, Tüketici Kanunu'nda yapılması planlanan değişikliklerin önemli olduğunu ve bu planlamanın amacının tüketicinin haklarını koruyarak maksimum düzeyde düzenlemek olduğunu söyledi.

Hazırlanan taslakta olması gerekenlere değinen Akdoğan, "Konut satışlarında inşaat firmaları satış vaadi sözleşmesiyle yerlerini satıyorlar ancak çeşitli sebeplerden dolayı duran inşaatlar tüketicileri mağdur ediyor" dedi.

Hakan Akdoğan, duran inşaatlarda satılan evlerin, evine kavuşamayan tüketicileri mağdur etmemesi ve tüketicilerin haklarının koruma altında olması için satış işlemlerinin tamamına noterin de dahil edilmesi gerektiğini söyledi.

Hukuksal olarak çok fazla geçerli olmayan inşaat şirketi ve tüketici arasında yapılan satış vaadi sözleşmelerinin güvence altında olması gerektiğini, bunun için de noter huzurunda satılan yerin tapusuna şerh düşülmesinin önemli olduğunu iletti.

Konut Birden Çok Kişiye Satılamayacak

Tüketiciyi mağdur eden konulardan biri de satıcı firma tarafından bir bağımsız bölgenin birden fazla kişiye satılması. Akdoğan, yine aynı şekilde satış işlemlerine de noterin dahil edilmesini ve satın alınan bağımsız bölgenin bir başkasına satılamaması için şerh konulmasının buradan doğacak mağduriyetlerin önüne geçmek için iyi bir yöntem olduğunu söyledi.

Avukat Ali Erişen de konut taslağıyla tüketicinin kanuni güvence altına alındığını belirterek ön ödemeli konut sözleşmesinin Türkiye için çok acil bir konu olduğuna dikkat çekti. Ali Erişen, "İnşaat firmaları ön ödemeli konut sözleşmesi yaparken tüketiciyle ilgili bütün güvenceleri yasa kapsamına almalı.

En uç noktayı söylüyorum; böyle bir ön ödeme satış yetkisi verilen firmaların sermaye birikimlerinin güvencelerini kişilerin mağdur olmaması için devletin teminat altına alması gerekiyor" diye açıkladı.

Kaynak: TRT Haber

Editör: TE Bilisim