Karar'da yer alan habere göre, TOKİ projeleri ile hem uygun fiyata ev sahibi olunmasını sağlarken iş istihdam alanı da yaratmaktadır.

TOKİ konutlarında ev almak isteyen kişiler hangi şartların gerekli olduğunu merak ediyor. İşte TOKİ konutları başvuru şartları…

TOKİ’YE BAŞVURU ŞARTLARI NELERDİR?

TOKİ'den ev almak isteyen vatandaşların taşıması gereken bazı şartlar yer almaktadır. Bu kapsamda başvuru için istenen şartlar şu şekildedir:

TC vatandaşı olmak,

Başvuru yapacağınız ilin ya da ilçenin içerisinde en az 1 senedir yaşıyor olmanız ve bu yerde nüfus kaydınızın bulunması,

Daha önce TOKİ aracılığı ile konut almamış ya da kredi kullanmamış olmanız,

Birinci derece aile yakınlarının bir konut sahibi olmaması,

Maksimum 2600 geliriniz olması şartları aranmaktadır.

Başvurular için hane içerisinden tek bir kişi başvuru yapabilmektedir. Başvuru şansına arttırmak için birden fazla yapılan başvurular kabul edilmez.

Şehit ve gazi yakınları ile birlikte engelli vatandaşlara özel olarak başvuru şartları belirlenmektedir.

TOKİ BAŞVURUSU İÇİN GEREKLİ BELGELER NELERDİR?

TOKİ başvurusu yapacak olan vatandaşların belirli belgeleri tamamlaması gerekir.

Belgelerin tamamlanması ve incelenmesi ile birlikte vatandaşlar kuraya katılabilir. Başvuru için gerekli olan belgeler şu şekildedir:

Kimlik fotokopisi

Şehit yakınları için hak sahipliği belgesi,

Engelli bireyler için sağlık durumunu ortaya koyan heyet raporu,

Emekli vatandaşlar için de emekli kimlik belgesi gerekmektedir.

Belgelerinde tamamlayan vatandaşlar TOKİ'ye giderek belgelerini teslim edebilir. Daha sonra kayıt formu oluşturulur ve kuraya katılma hakkı elde edersiniz.

TOKİ KURASI NASIL ÇEKİLİR?

Şehit ve gazi aileleri için ayrıcalık tanınmaktadır. Bu kişiler direkt olarak konut alma hakkına sahiptir. Sadece kura ile hangi konuda oturacakları belirlenmektedir.

Engelli vatandaşlar için %5 konut ayrılır. Bu konut üzerinde hak sahibi olan kişiler arasında kura çekilişi yapılır. Kura çıkmayan vatandaşlar tekrardan kuraya katılabilir.

Emekli vatandaşlar için TOKİ projeleri kapsamında yüzde 25 konut ayrılmaktadır. Kura ile birlikte projeyi kazanan kişiler belirlenirken kazanamayanlar bir sonraki kuraya katılabilmektedir.

TOKİ kurasını kazanan kişiler belirlenen tarihler arasında ilk peşinat ödemesini yapmaktadır. Ardından sözleşme imzalayarak gerekli şartları sağlamanız gerekir.

Gerekli koşulları sağlamayan kişilerin tespit edilmesi durumunda ise proje hakkınız iptal edilecek ve yedek listede yer alan kişiler hak sahibi olacaktır. Kurada ev almaya hak kazanan kişiler sadece bir kez satış sözleşmesi imzalamaktadır.

TOKİ kurasını kazanan kişiler peşinat olarak alacakları konutun yüzde onluk dilimine ödemesi gerekir.240 ay taksit yapılabilen konutlar için ilk ay peşinat ödemesi yapıldıktan sonra diğer aylar taksit tutarları ödenmeye başlanır.

TOKİ konutu alan kişiler borçları bitene kadar mülkü devredemez.

Konut içerisinde evi satın alan kişilerin oturması zorunludur. Kişinin yakınlarının oturduğu ya da evin kiralandığı öğrenilirse konut sözleşmesi iptal edilir.

Kişilerin başvurularında yanlış beyan olduğunun tespit edilmesi durumunda konut hakkı elinden alınır ve sözleşme feshedilir. Kişilerin ödediği masraflar içerisinden çıkarılarak faiz uygulanmadan geri ödeme yapılır.

Editör: TE Bilisim