Gazete Vatan'da yer alan habere göre, ev sahiplerinin kiraya vereceği konutlarından olabilecek maksimum geliri elde etmek istemeleri son derece doğal.

Ancak fırsat gibi görünen durumlar bazen soruna dönüşebiliyor. Bu yüzden yabancıya konut kiralarken ekstra dikkatli olunması gerekiyor.

Sektör temsilcisi Arzu Turan yabancıya konut kiralayan ev dahiplerini uyararak, İlk yapılması gerekenleri açıkladı.

Turan, "Kiralama yapmaya talip olan kişinin pasaportunun fotokopisini istemek. Kira sözleşmesi yapılacağında zaten pasaport bilgilerine ihtiyaç duyulur.

Pasaport bilgilerinden kişinin ülkeye kaçak mı yoksa yasal yolla mı giriş yaptığını öğrenmek mümkün olabilmektedir.

Yasal olanlarda ülkeye girişte pasaport kontrolde vurulmuş olan tarih ibareli damga bulunur.

Diğer yandan konutu kiralamak isteyen kişinin Türkiye’de ikamet durumu da Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün internet sitesinden yabancı kimlik no sorgulama bölümünden öğrenilebilir.

Vize süresine dikkat 

Konutu kiralamak isteyen kişinin pasaportundan sonra kontrol edilmesi gereken konu vize süresidir.

Çünkü en sık karşılaşılan sorunlardan biri kira veya aidat borcu bırakarak habersizce evin terkedilmesidir.

Vize süresi, yapılmak istenen kira kontratından kısa olan yabancıdan mutlaka ek güvence alınmalı veya depozito bedeli buna göre belirlenmelidir." diye konuştu.

Depozito bedeli dikkatli belirlenmeli 

Arzu Turan evin kötü kullanımı ile ilgili de şunları söyledi;Kiralanan evin habersizce terkedilmesi kadar sık karşılaşılan sorunlardan biri de evin kötü kullanılması veya demirbaşa zarar verilmesidir.

Bu durumu kısmen de olsa önleyebilmenin yolu yasaya uygun en üst sınırdan depozito bedeli almak olacaktır. Yüksek depozito bedelinin eve zarar verilmemesi konusunda bir ölçüde caydırıcılığı olabilir.

Noter huzurunda kira kontratı 

Kira sözleşmeleri noter huzurunda yapıldığında belli bir harç bedeli ödenir. Bu sebeple ülkemizde noter önünde kira sözleşme uygulaması çok yaygın değildir.

Ancak hak kaybı yaşamak istemiyorsanız yabancıya yapılan kiralamalar mutlaka noter huzurunda yapılmalıdır.

İleride doğabilecek itilaflarda haklılığınızı ispatlayabilmek için noter önünde sözleşme yapılması çok önemlidir.

Alt kiracı ya da devir hakkı olmamalı 

Turan ev sahiplerinin dikkatli olması gerektiğinin altını çizerek, "Sıkça karşılaşılan sorunlardan biri kiralama yapan yabancının evi veya evin odasını/odalarını üçüncü şahıslara kiralama yoluna gitmesidir. Bu yüzden kontrat yapılırken evde kimlerin yaşayacağını isim isim almak önemlidir.

Kontratta alt kiracı veya kira devir hakkının olmadığı özellikle belirtilmelidir. Özellikle mobilyalı kiralamalarda bu durumla sıkça karşılaşılıyor. Hatta tek bir aileye kiralanan evde 15’e kadar varan sayılarda ailelerin kaldığı dahi olabiliyor." dedi.

Kontrat yenilemede sorun yaşanabilir 

Arzu Turan sözlerini şöyle dürdürdü;Ev sahipleri açısından yabancıya kiralamaları cazip kılan unsur yüksek fiyat avantajı.

İlk kiralama yaparken rayiç fiyatların üzerinde peşin bedelle kiraya vermek sorun teşkil etmeyebilir ancak kira kontratındaki 1 yıllık süre dolduğunda yenileme, yasalarla belirlenen rakamlar üzerinden olacaktır.

Dolayısıyla evi ilk kiraya verirken ortada olan avantajlı durum bir süre sonra cazibesini yitirebilir.

Ayrıca peşin verilen rakam sonrası kirasını düzenli ödemeyen yabancı kiracılarla da sıklıkla karşılaşılabiliyor. Bu yüzden yabancılarla yapılan kira sözleşmelerinde hukuki destek almak önemlidir.

Editör: TE Bilisim