TRT Haber'de yer alan habere göre, Elbistan Belediye Başkanı Gürbüz, "asrın felaketi" olarak nitelenen depremlerin ardından ilçede yapılan çalışmalarla ilgili açıklamalarda bulundu.

Pazarcık merkezli ilk depremde ilçelerinde 3 binanın yıkıldığını belirten Gürbüz, merkez üssü Elbistan olan 7,6'lık ikinci depremde ise can kaybı ve hasarın oluştuğunu anlattı.

'Yaraları hızlı bir şekilde sarmaya çalışıyoruz'

İlk sarsıntıya evinde, ikincisinde ise kaymakamlık binasında depremle ilgili yapılan koordinasyon toplantısında yakalandığını anlatan Gürbüz, "Yanı başımızda arkadaşlarımız vefat etti. Ben de aslında enkazdan çıktım diyebilirim, yakınlarımı kaybettim. Hükümet binasında çökmeler oldu. Elbistan Belediyesinde yıkımlar oldu. Şu anda tahrip durumda. Her ikisi de kullanılamaz halde" dedi.

Gürbüz, depremden sonraki ilk iki gün zorluklar yaşadıklarını, daha sonra bölgeye gelen arama kurtarma ekipleri ve yardımlarla yaraları hızlı bir şekilde sarmaya çalıştıklarını ifade etti.

"Şehri daha güvenli yerlere taşımak zorundayız"

Yıkılan tüm yapıların incelendiğini anlatan Gürbüz, "Depremde genelde dere yatağı yani dolgu yapılan yerler, faya yakın yerler ve yapı denetiminden önce yapılmış eski binalar yıkıldı.

Yeni binalarda çatlaklar var ama ölüm olmadı. Bazı mahallelerimizde 15-16 katlı yapılar var. Oraları tek tek gezdim. Hiçbirinde hasar yok. Çünkü sert sağlam zemine yapılmış." ifadelerini kullandı.

Şehri fay hattından uzaklaştırıp, yoğunlaşmasını dağıtıp, daha güvenli yerlere taşımak zorunda olduklarını vurgulayan Gürbüz, şöyle devam etti:

"Cumhurbaşkanı'mızın açıklamasıyla bir yıl içerisinde TOKİ bu bölgelerde özellikle konutu yıkıma uğrayan ya da ağır hasarlı binaların yıkılmasıyla kayba uğrayanlar için konut üretecek.

Elbistan'da 20 bine yakın bağımsız bölüm üretilecek. Yeni binaların yapılacağı yerleri fay hatlarından uzak, altyapı imkanımızın olduğu, kamuya ait arazileri tercih ettik.

Orada hem arsa hem de konut üreteceğiz. Şehir merkezindeki vatandaşlarımızı mümkün mertebe oraya taşımaya çalışacağız."

Editör: TE Bilisim