Hukuk sistemimize son yıllarda (2012’de) giren şu on yıl sonunda sözleşmenin feshi meselesi bazı şartlara bağlı olarak gerçekleşir. Bu nedenle okuyucumun tereddüdünü haklı buluyorum.

Kira sözleşmesi on yılını doldurmakla kiracı tahliye olunur mu? Önce buna bakalım. Kira sözleşmesi on yılını doldurmakla kiracı tahliye olunmuyor.

Çünkü konuyu düzenleyen yasa maddesi kira sözleşmesinin on yılını doldurmasından söz etmiyor, on yıllık uzama süresinden söz ediyor.

Yani bu on yıla kira sözleşmesinde bahsedilen süre dahil değil. Sözleşmede tanınan süre bittikten sonraki on yıldan söz ediliyor.

Mesela kira sözleşmesi bir yıllık yapıldı ise tahliye talebi onbirinci yılın sonunda, kira sözleşmesi beş yıllık yapıldı ise fesih onbeş yılın sonunda. Yani okuyucumun sözleşmesi on yılın sonunda ise buna, sözleşmede belirtilen süreyi de katacak. Bu bir. Dahası da var.

Şayet aralarda bir yerde sözleşmeyi uzatma amaçlı olarak yeni bir şeyler imzalandı ise süre sıfırlanacak ve yeni imzalanan belgeden itibaren başlayacak. Yine bitmedi.

Yukarıdaki şartlar gerçekleştiği halde kiraya veren fesih bildirimi kiracıya, sürenin bitimine üç ay kaladan daha önce bildirmiş olacak.

En son: Kiracı çıkmadığı takdirde mahkemeye başvurup dava açacak, yukarıdaki şartları mahkeme inceleyecek, şartlar tamamsa tahliye kararı verecek.

Şartlar eksik ise davayı reddedecek, kiraya veren şartları tamamladığında yeniden dava açacak.

Editör: TE Bilisim