Önce şunu hatırlatayım, reşit olmayan yani 18 yaşını ikmal etmeyen kimseler gayrimenkul satışı yapamaz. Bu konuda vekaletname veremez.

Ancak benzer hukuki işlemler, reşit olmamış çocuk yerine velisi tarafından yapılır. Bu yapılırken de küçüğün haklarının zayi olmamasına bakılır, küçüğü zarara uğratacak işlemler de geçersiz kabul edilebilir.

Şimdi okuyucum 14-15 yaşlarındayken satış yetkisi içeren vekaletname verdiklerini söylüyor, iyi de bu vekaletname o zaman kullanılmış mı kullanılmamış mı? Acaba bugün kendisinden niye imza isteniyor?

Şimdi benimki tahmin, bu gayrimenkulü o tarihte vekaleten satacaklardı, ancak vekalet geçersiz olduğu için tapuda işlem yapamadılar ama gayrimenkulü de teslim ettiler.

Şimdi işlemi tamamlamaya çalışıyorlar ve bugün okuyucumdan imza istemeleri demek yeni bir vekaletname istiyoruz demektir.

Söyledim benimki tahmin, ancak öyle bilmeden, incelemeden imza atmak hiçbir yerde ve hiçbir zaman söz konusu olamaz.

Bu nedenle okuyucum önce kendisinden hangi belgeye ne için imza atması istendiğini araştırmalı.

Hatta imzalaması istenen belgenin bir örneğini isteyip bunu bir meslektaşıma değerlendirmeli ve buna göre imzalama veya imzalamama kararı vermeli.

Kendisini zarara uğratacak bir işlem için bir belge isteniliyor ise elbette doğal olarak bu imzayı atmayacak.

Okuyucum zamanında yapılan bu satışın geçerli olup olmadığını soruyor. Elbette geçersiz olduğu için şimdi geçerli bir işlem yapmak üzere kendisine başvuruluyor.

Yani o tarihte satış yapılamamış, bugün yapılmak için evrakın tamamlanmasına çalışılıyor, bu nedenle durumunu değerlendirmesini öneriyorum.

Editör: TE Bilisim