Bir yönetimin ve hatta denetimin ibrası, sorumluluklarından kurtulması anlamına gelir. Yani ibra, kendilerinin denetlendiği, sorumlu olacakları hususların bulunmadığının tespiti anlamına gelir.

Ancak ibra mutlaka oy birliği ile olmaz. Oy çokluğu ile de ibra olur. Oy çokluğu denildiği zaman da ibraya katılmayan kişilerin bulunduğu anlamı çıkar. İşte ibraya katılmayanlar, çoğunlukla ibra olunan yönetici hakkında dava açabilir ve hatta yöneticinin ibradan sonra yasalara aykırı davranışının bulunduğu, mesela toplanan parayı zimmetine geçirdiği tespit olunur ise “İbra edilmiştir, sorumlu değildir” denilemez.

Bunun hesabı sadece ibra etmeyenler tarafından değil, ibrasına oy kullananlar tarafından da sorulabilir, dava açılabilir, suç unsuru var ise Cumhuriyet Savcılığı’na şikayette bulunulabilir.

Okuyucumun olayında neyin konu yapılacağını bilmiyorum. Ortada bir yasaya aykırılık veya bir suç unsuru yok ise ibra çoğunlukla alınsa bile ibradır, yönetici mevcut, görüşme konusu işlemlerden, sorumluluktan kurtulur.

Yani çoğunlukla ibra edilmek, geçersiz bir ibradır diyemeyiz. Burada önemli olan yasalara aykırı bir işlemin tespit edilmiş olması veya suç unsuru olan olayların tespit edilmiş olmasıdır.

Okuyucumun binasında yöneticinin, ibrada görüşülmeyen bir hususta hukuka aykırı davranışı tespit edilmiş ise evet dava açmak hukuken mümkündür.

Editör: TE Bilisim