Okuyucularımdan bu konu hakkında soru alıyorum. Tereddüt edilen husus iki daire birleştirildiğinde bunu bir aile kullanıyor ise niye iki aidat ödesin şeklinde mantık yürütülüyor.

İyi ama aidatlar aile başına belirlenmiyor ki, bağımsız bölüm başına belirleniyor. İki bağımsız bölüm ayrı ayrı duruyorken iki aidat ödeyecek ise aradaki bir duvarı kaldırmakla nasıl tek aidata insin?

Bazı binalarda aidatlar arsa payına göre belirlenir, iki daire birleştirildiğinde arsa payı da ikisinin toplamı olur, o halde aidat da ikisinin toplamı olacak.

Bazı binalarda bağımsızlar için eşit ödemeler belirlenir, işte o zaman da iki dairenin toplamı aidattır.

Yani nereden bakarsanız bakın iki daire birleştirildiğinde aidat da ortak gider de ikisinin toplamı olarak ödenir.

Okuyucum Yargıtay kararı sormuş. Mutad olan her iş için Yargıtay kararı aranmaz ki. Yargıtay kararları daha çok yasada açık olmayan tartışmalı konularda aranır.

Aleni olan hususlarda zaten Yargıtay da yasa hükmüne uyar, açık olan yasa hükümlerine aykırı içtihat olmaz. İki daireye iki aidat ödeneceği kesin iken bunun aksine bir Yargıtay kararı aramak yersiz.

Her birleştirilen daire için tek ortak gider ödenecek olsa şimdi abartılı bir örnek vereyim:

On bağımsız bölümlü bir binada bir kişi maddi gücüne dayanıp beş bağımsız bölüm alıp bunları birleştirse beş bağımsız bölüm için tek aidat mı öder?

Böyle bir mantık ters geliyor değil mi? Sayın okuyucum, şayet birleştirilen dairelerde tek aidat ödeneceğine dair bir karar elinize geçerse bunu ben sizden beklerim.

Editör: TE Bilisim