Gayrimenkul kiralarında kira artırım dönemi, kira yılı başıdır. Yani okuyucum kira sözleşmesini eylül ayında yapmış ya, işte onun kira zammı eylül aylarında yapılır.

Zam için bu yıl da 2023 Eylül beklenecek. Ancak kiralar konusunda son aylarda bir anormallik yaşıyoruz.

Yeni kiralanacak yerler için astronomik rakamlar talep ediliyor, bunu örnek alan ev sahipleri içinde kiracı bulunan yerleri de bu astronomik rakama uydurmak için dönem arasında zam yapma yoluna gidiyor.

Hatta kiracısına karşı zor kullananlar bile var. Oysa sistemimizde dönem ortasında zam yapma imkanı yok, zam için dönem sonu beklenir zorla da artırım olmaz.

Şayet kira bedeli düşük kalsa bile bu rakam dönem sonuna kadar geçerlidir, dönem sonunda taraflar anlaşamaz ise bu halde iş mahkemeye yansır, tespiti mahkeme yapar.

Dolayısı ile okuyucumun ev sahibinin bugün kira zammı istemesi normal bir uygulama değil.

Kiracı olarak kabul edilebilir bir durum var ise bu zam yapılabilir ama mecburi değildir.

Dönem sonu geldiğinde durum yine böyle değerlendirilir, taraflar anlaşırlarsa ihtilafa girmeden kira bedelini belirlerler, anlaşamazlar ise kiraya veren mahkemeye başvurur kiranın tespitini ister, yani dönem ortasında kira bedeli konusunda anlaşamama bir tahliye nedeni değildir.

Mesken kiralarında bir dereceye kadar dengeyi sağlamak için 1 Temmuz 2023 tarihine kadar mevcut kiralara yüzde 25 zam yapılacağı hükmü getirildi, dolayısı ile 1 Temmuz 2023 tarihine kadar başlayacak kira dönemlerinde de bunun üzerinde zam yapılamayacak.

Doğru Kira Sözleşmesi Nasıl Yapılır? Doğru Kira Sözleşmesi Nasıl Yapılır?

Kiralar için durum bugün için böyle, tabii ki gönül ister ki sistem açısından denge kurulsun, iş zora kalmasın. Bugün ihtilaf olarak öyle yüklü bir dönemdeyiz ki mahkemelerdeki dosya sayısı anormal yükselmiş halde. 2024 yılına duruşma günü veren mahkemelerimiz var.

Editör: TE Bilisim