Okuyucumun öncelikle gayrimenkul mülkiyeti ile ilgili bir kişiden bilgi almasında yarar var, zira bazı kavramlar anlaşılamıyor.

Örneğin 1 ev yeri derken kastedilen ne? Dört tarla tamam, ev yeri şehir içinde bir arsa mı? Şayet şehir içinde bir arsa ise yapılan bina zaten yasaya aykırı.

Zira ortak mülkiyette bir hukuki işlem yapılacak ise elbirliği mülkiyetinde tüm hissedarların bu işleme katılması mecburi. Mesela proje tasdiki için okuyucumun da imzasının alınması lazım.

Tasdikli proje olmayınca bu bina yasal çerçevede yapılamaz, bu hali ile yapı ruhsatı da alınmaz. Dolayısıyla daha yapılırken ilgili belediye tarafından inşaatın durdurulması gerekirdi.

Sonra okuyucum bu yerlerdeki hakkını alamadığını söylüyor ya, böyle bir hakkın mevcudiyeti ya paylı mülkiyete geçip hissesini satın almaktır veya okuyucuma diğer hissedarların yani bu yeri kullanan kişilerin ecrimisil ödemesidir. Okuyucum bunları dava konusu yapabilir ama hangi hukuki yola başvuracağına yine bir bilenle işbirliği yaparak karar verecektir.

Bir başka yol da miras kalan mallardan herhangi biri için ortaklığın giderilmesi davası açmak veya mirasın tümü için mirasın taksimi davası açmaktır.

Görüldüğü gibi okuyucuma bir tek yanıt verip “Şunları yap, kazanırsın” demek mümkün değil, karşısında muhtelif ihtimaller var ve işte bunun için bir bilenle yani bir meslektaşımla baş başa verip bunların içinden durumuna en uygununu seçmesini önereceğim.

Editör: TE Bilisim