300 metrekarelik hisseli bir arsamız var. Biz bu yerin bir bölümüne yani hissemize denk gelen alana bir ev yaptık ve oturuyoruz. Bugüne kadar diğer ortaklardan bir itiraz gelmedi, biz de imar affına başvurduk.

Parasını ödedik ama sonra biri bizi aradı. Hissedar babasının öldüğünü kendisinin mirasçısı olduğunu, hissesini bize satmak istediğini söyledi ama teklif ettiği fiyat çok yüksek.

Almadığımız durumda belediyeden izin alıp kendisi de bu yere ev yapacakmış. Bu durumda önümüzü kapatacak şekilde ev yapma hakkı var mı? Yüksek fiyat isteme hakkı var mı? Dava yolu ile bu hisseyi rayice uygun alabilir miyiz?

Önce okuyucuma şunu söyleyeyim, hisseli paylı mülkiyet bir araziye kendilerinin yaptığı bina yasal değil. Çünkü ortak mülkiyette, hisseler bellidir ama hissedarların yerleri belli değildir. Hatta yoktur. Herkes her yerde ortaktır.

Dolayısıyla bir ortak ‘Ben kendi yerime yaptım’ diyemez. Ancak tüm ortakların iştiraki ile bina yapılabilir. Demek ki diğer hissedar da kendi bildiği gibi bir ev yapamayacak. Peki satış konusuna gelince, böyle bir ilişkide satmak isteyen hissedar bir fiyat teklif edebilir.

Bu bir alışveriştir. Satmak isteyen mutlaka asgari beyan değeri ile satacak anlamına gelmez. Fiyat konusunda anlaşma olursa alım-satım gerçekleşir. Anlaşma olmazsa satış da olmaz.

Okuyucum rayiç değerden alıp alamayacağını soruyor. Bunun yolu ortaklığın giderilmesi davası açmaktır.

Ortaklardan biri mahkemeye başvurup ortaklığın giderilmesi davası açar da mahkeme satış sureti ile ortaklığın giderilmesine karar verirse arazi açık artırma yolu ile satışa çıkarılır. Okuyucumun rayiç dediği alım bu yolla olabilir.

Editör: TE Bilisim