Kat Mülkiyeti Yasası’nın uygulandığı binalarda kapıcı daireleri ortak alandır. Ortak alanların amacı dışında kullanılabilmesi tüm bağımsız bölüm maliklerinin birlikte vereceği karara bağlıdır.

Dolayısıyla kapıcı dairesinin kapıcı dışında kullanılması hususu bu kavrama dahildir. Yani bir kiracının kullanımına terk etmek, amacı dışında kullanımdır.

İşte bu nedenle kiralama için tüm bağımsız bölüm maliklerinin kararı gerekir.

Yönetici tek başına bu yeri kiraya veremez, amacı dışında tasarruf edemez. Kiraya vermek için tüm bağımsız bölüm malikleri bu karara katılacak ve kararı imzalayacaktır.

Yönetici bu karar üzerine bu yeri kiraya verebilir. Böyle bir karara vekaleten katılınır mı? Evet kat mülkiyetinde vekaleten oy kullanmak mümkündür.

Dolayısıyla bu karar vekaleten oy kullanımının bir istisnası değildir, vekaleten kullanılır.

Ancak: Bu hususta kendime ait bir görüşü aktarmak isterim. Son yıllarda Yargıtay kararlarından bazılarında ‘kat malikleri kurulunda vekaleten oy kullanmak için yazılı vekalet şartı aranmaz, sözlü olarak vekaleten katılınır’ şeklinde karar çıkmıştır.

İşte kişisel olarak bu karara şiddetle karşıyım, bu husus son derece istismara açık bir durum yaratır ki, önüne gelen toplantıya katılıp tanıdık tanımadık kimselerin vekiliyim deyip oy kullanır ve binada çözümü çok zor bir kaos yaratır.

Hiç tereddütsüz, vekaletin yazılı olması şartı taraftarıyım. Zira bu durum imza incelemesi imkanı tanır.

Editör: TE Bilisim