Karar'da yer alan habere göre, kira kontratı bir gayrimenkule oturacak olan kiracı ile ev sahibi arasında yapılır.

Kontratta kiranın süresi belirtilirken kullanılacak olan tarih aralığı da yer almaktadır. Kira kontratları genellikle yıllık olarak imzalanmaktadır.

Taraflar arasında herhangi bir tahliye kararı bulunmaması durumunda kira kontratı devam etmektedir.

Kira kontratının yenilenmemesi durumunda ev sahibinin kiracıdan tahliye talep etmesi ile kiracının evi boşaltması gerekir.İşte kira kontratı hakkında merak edilen tüm detaylar…

KİRA KONTRATININ SÜRESİ BİTTİKTEN SONRA NE OLUR?

Kontratı ile birlikte gayrimenkul sahibi, taşınmazın kullanım hakkında kiracıya bırakmaktadır. Kiracı kullandığı gayrimenkul içinde bir bedel öder.

Kira kontratı genellikle belirli bir süre aralığı için yapılmaktadır. Kira kontratının sonlanması durumunda taraflar karşılıklı anlaşma yaparak yeni bir kontrat düzenleyebilir. Taraflardan birinin kararı ile taşınmaz boşaltılabilir.

Kontrat suresini tamamlanması durumunda yeni bir kontratın yapılmaması ile belirlenen kontrat üzerindeki şartlar uygulamaya devam etmektedir.

Böyle bir durumda kontrat belirsiz süreli sözleşme olarak görülür. Kiracı yeni sözleşme yapılana kadar imzalamış olduğu kontrol ettik şartları uygulamaya devam edebilir.

Kira kontratı için bir süre belirlenmesi durumunda kiracının belirlenen süre sonunda evi boşaltması gerekir.

Kiracının bu kararına uymaması durumunda ev sahibi icra yoluna başvurarak konu hakkında dava açabilir.

KİRA KONTRATI HANGİ DURUMLARDA FESHEDİLİR?

En çok merak edilen konulardan bir tanesi de kira kontratını nasıl feshedildiğidir. 2 Şubat 2011 tarihinde yürürlüğe giren yeni Borçlar Kanunu kapsamında gayrimenkul kiraları incelenmektedir.

Yeni kanun kapsamında kiracının kira bedelini ödememesi durumunda gayrimenkul sahibinin yazılı olarak kiracıya son ödeme süresi bildirmesi gerekir.

Kiracıya verilen bu sürenin ise konut ve işyeri fark etmeksizin en az 30 gün olması gerekir.

Kiracının verilen bu süre içerisinde borcunu ödememesi durumunda kira sözleşmesi feshedilerek tahliye kararı verilebilir.

Kira sözleşmesinde taraflardan herhangi birinin kira ilişkisini zarara uğratması durumunda yasal fesih süresi içerisinde sözleşme feshedilebilir.

Kiracı var ise kiraladıkları gayrimenkulü sözleşmeye uygun bir şekilde kullanmalıdır.

Kira kontratında belirtilmediği sürece gayrimenkulün bir kısmını ya da tamamını bir başkasına kiralama hakkı bulunmamaktadır.

Kiracının böyle bir durum içerisine girdiğini tespit edilmesi ile ev sahibi kirayı feshedebilir. Yazılı fesih bildirimi yapıldıktan sonra belirlenen süre içerisinde ev tahliyesi istenir.

Kiracının hayatını kaybettiği gibi durumlarda ise kiracının mirasçıları yasal fesih bildirim süresi içerisinde sözleşmeyi feshedebilir.

Bunun yanı sıra ölen kiracının kiralanan gayrimenkulden yararlanan ortaklarının olması durumunda ise mirasçılar sözleşmeye devam edebilir.