Kira konusunda çok yazdım, dikkat ederseniz bir hususa her yazımda değindim. Diyorum ki kira tespiti dönem sonlarında yapılır.

Dönem sonu da her zaman birinci yılın sonu değildir. Şayet kira sözleşmesi bir yıllık yapıldı ise dönem sonu bir yılın sonudur, tamam.

Ama kira sözleşmesi beş yıllık yapıldı ise dönem sonu beş yılın sonudur. Okuyucumun durumunda 2020 yılında beş yıllık sözleşme yapıldı ise dönem sonu 2025 yılıdır.

Yani bu gün dönem içinde bulunmaktadırlar. O halde kira sözleşmesi hükümleri geçerlidir ve kira zammı sözleşmede yazılı olan oranda olacaktır.

Kira tespiti ise dönem sonunda yani 2025 yılında talep olunacaktır. Bir kira sözleşmesi yapılırken bu hususların düşünülmesi gerekir.

Peki okuyucumun kiracısının kira bedeli rakamsal olarak nedir bilmiyorum. Şayet çekilmez bir rakam olarak çok düşük kalmış ise bu halde uyarlama talebinde bulunmak mümkündür.

Yani kira tespiti davası şeklinde değil, uyarlama talebi şeklinde bir dava ile kira bedeli rayiç rakama uyarlanabilir.

Bunun için dönem sonunun gelmesi beklenmez, en önemli husus olarak işlem temelinin çökmesi hususu, yani katlanılamaz bir durumun varlığı aranır.

Editör: TE Bilisim