Ev sahipleri ile kiracılar arasında meydana gelen anlaşmazlıkların yasal çözümü en çok araştırılan konular arasında yer alıyor.
Kiracılar zaman zaman evde ev sahibinden habersizce tadilatlar yapabiliyorlar. Bu tadilatların masraflarını da kiradan düşmek istiyorlar.
Ev sahipleri de normal olarak bu bedeli karşılamak istemiyorlar. Bu meselenin yasal çözümü merak edilirken balkonun eve katılması işleminin sonuçları da araştırılıyor.
KİRACI BALKONU EVE KATABİLİR Mİ?
Kiracılar evlerde yapısal değişikliğe neden olacak tadilatlara tek başlarına karar veremezler. Bu tamamen ev sahibinin inisiyatifinde olan bir durumdur.
Bunda tamamen ev sahibinin kararı etkilidir. Kiracı balkonu eve katarak evi genişletip kullanım alanını artırmak isteyebilir.
Ancak bunun tadilatını yapamaz. Eğer yaparsa bazı yaptırımlar ile karşılaşabilir.
Kiracılar eğer ev sahibinden habersizce balkonu eve katmışlarsa ortaya çıkan masraf kiradan düşülemez. Ev sahibi böyle bir talebi kabul etmek zorunda değildir.
Üstelik ev sahibi evinde böyle bir işlemin yapılmasına rıza göstermeyebilir. Bu durumda mahkemeye başvurarak dava açan ev sahibi evin eski haline getirilmesini talep edebilir.
Bu durumda mahkeme ev sahibinden yana karar verecektir ve kiracının ev sahibine evi teslim etmeden önce yapılan tadilatı iptal edip balkonu yeniden oluşturması istenecektir.
Öte yandan balkonun eve katılması çok çetrefilli bir konudur. Bu meselenin imar boyutu bulunmaktadır. Balkonun eve katılması ile balkon ortadan kalkacak ve binanın dış görünümü değişecektir.
İmar kirliliğine neden olacak bu durumun TCK’da 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası bulunmaktadır.
Balkonun eve katılması ruhsata aykırı ise bu işlemin iptal edilip evin eski haline getirilmesi istendiği gibi bir de hapis cezası gündeme gelecektir.
Ayrıca balkonun eve katılması konusunda ruhsata aykırılık yoksa ve ev sahibi de onay verirse kiradan düşme imkanı olabiliyor.