Avukat Ramazan Aker Manşet Aydın'da cevapladı:

Riskli bina ev sahibinin mi kiracının mı sorumluluğunda?

Borçlar kanuna göre kiraya veren yani ev sahibi kiraya verdiği taşınmazı kullanıma uygun şekilde tutmak zorunda. Bu riskli durumları da kapsıyor. Kiracının oturduğu bina ile ilgili riskli bir yapı olduğuna dair öncelikle bir tespit yapılması lazım.

Kiracılar karot testi ve bina hasar tespiti yaptırabilir mi?

Hasar tespitini ve karot testini yalnızca ev sahipleri yaptırabilir. Binanın riskli yapı olduğu ortaya çıktıktan sonra bu durum tapu kütüğüne şerh ediliyor. Bu da kiracıya bildirilmek zorunda.

Bu bildirim yapıldıktan sonra kiracının sözleşmeyi derhal fes etme hakkı var aynı zamanda vermiş olduğu depozitoyu geri alma hakkı var.

Yargıtay’ın bu konuda emsal kararları var. Hem kira akdini bu sebeple fes edebilir diyor, hem de ödediği depozito varsa hiçbir karşılık beklemeksizin kiracıya geri iade edilir diyor.

Kentsel dönüşüm sebebiyle evden çıkan kiracı devlet desteği alabilir mi?

Şimdi burada iki duruma ayırmak lazım.

Bir riskli yapının tespiti var ,bir de kentsel dönüşüme giren binalar var. Örneğin herkes Kentsel dönüşme girmek ve yeni bina yapılması için biriyle anlaşmış.

Bu noktada da Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne başvuru yaparak kiracılar iki aya kadar kira yardımlarından hak sahibi oluyorlar.

Tabi bunun için sunması gereken belgeler var. Mesela nüfus kayıt örneği, kiracı olduğuna dair belgeler.

Ama binanın riskli olup olmadığıyla ilgili testi mal sahibi yaptırmak zorunda. Bu konudaki mal sahibinin yükümlülüğü durumu kiracıya bildirmek.

Mirastan Mal Kaçırma (Muris Muvazaası) Nedir? Mirastan Mal Kaçırma (Muris Muvazaası) Nedir?

Ev sahibi binanın yıkılmasını istemediği için hasar tespit testi yaptırmak istemiyor bu koşullarda kiracı nasıl bir yol izleyebilir?

Bu noktada kiracı oturduğu yapının bağımsız bölümünde güvende olmadığını düşünüyorsa ve ortada bir şüphe varsa mal sahibine yazılı bir ihtarda bulunabilir.

Riskli olduğunu düşündüğü durumu yazılı bir şekilde yapılmasını talep edebilir aynı zamanda diğer kat maliklerinden de bilgi alıp belgenin içerisine bunu da ekleyebilir bina içerisinde oturmak kiracı açısından maddi ve manevi bir şekilde risk taşıdığını belirterek ev sahibine talepte bulunabilir.Talebi ev sahibi tarafından gerçekleştirilmezse kiracı haklı nedenle kira sözleşmesini fes edebilir.

Editör: TE Bilisim