Konut sigortası, olası doğal afetler sonucunda evde oluşan hasarların maddi zararların karşılanmasını sağlayan sigorta türüdür.

Konut sigortası yapılması halinde evde beklenmedik bir şekilde meydana gelen maddi hasarlar ücretsiz bir şekilde karşılanır.

Konut sigortasında evin içinde bulunan tüm eşyalar deprem, su baskını gibi tüm doğal afetlerle birlikte hırsızlık gibi durumlara karşı güvence altına alınır.

Konut Sigortası Nedir?

Konutta meydana gelebilecek tüm maddi hasarların sigorta firması tarafından karşılanıyor olması ise sigortalının korunmasını sağlayacaktır.

Konut sigortası yapılırken yangın genel poliçe şartları içerisinde yer alır. Bu nedenle sigorta şirketleri tarafından yapılan konut sigortasında eviniz yangına karşı da güvence altında olacaktır.

Konut Sigortası Ne İşe Yarar?

Konut sigortası, doğal afetler karşısında maddi kayıp yaşama ihtimalini ortadan kaldırır.

Bina sahipleri veya kiracılar, evlerini ve eşyalarını zorunlu sigorta ile güvence altına alsalar bile aniden gerçekleşen doğal afetler ciddi zararlara neden olabilir.

Konut sigorta poliçesi ile deprem, sel baskını, toprak kayması, fırtına gibi pek çok afetin yaratacağı hasara karşı maddi önlem alınması önemlidir.

Evinizde günlük olarak kullandığınız eşyaların yanı sıra sizin için değerli eşyalar da olabilir.

Konut sigortası yaptırarak değer verdiğiniz özel eşyaları hem olası doğal afetlerde hasarlara karşı hem de hırsızlık gibi olaylara karşı güvenceye alabilirsiniz.

Poliçeye alınan ek teminatlar sayesinde herhangi bir tehlikede sigorta sahiplerinin yanı sıra evdeki üçüncü kişilerin eşyaları da korunabilir.

Konut sigortası ek teminatlar ile cam kırılması, hırsızlık veya yangın gibi daha olası durumların yanı sıra terör olayları, halk hareketleri, kara ya da hava taşıtlarının eve çarpması gibi nadir görülen tehlikelere karşı da önlem alınmasını sağlar.

Konut Sigortası Zorunlu mu?

Konut sigortası, bir konutta meydana gelebilecek tüm maddi hasarları karşılıyor olsa da zorunlu bir sigorta değildir.

Bu nedenle isteğe bağlı olarak yapılması tercih edilen bir sigorta poliçesidir.

Konut sigortası zorunluluk hali ise ilk kez ev alacak olan kişilerin kredi çekmesi halinde kredi çeken banka, borç dönemi süresinde konut sigortası yaptırılmasını zorunlu tutar.

Konut Sigortası Neleri Kapsar?

Konut sigortası kapsamı da sigorta poliçesi hakkında merak edilen bir konudur.

Sigorta isteğe bağlı olduğundan dolayı genel şartlarda değişiklik olmadığı gibi ek teminatlarla kapsam daha geniş hale getirilebilir. Aşağıda bahsettiğimiz şartlar ise konut sigortası kapsamında yer alır:

Olası bir savaş ve istila halinde ortaya çıkan zararlar, 

Nükleer zararlar,

İsyan, 

Kamu otoritesi tarafından meydana gelebilecek zararlar,

Camların kırılması,

Otomobil çarpması,

Su baskını,

Yangın,

Hırsızlık, gasp

Enkaz kaldırma,

Yukarıda birkaç teminatı belirttik ancak bu kapsamın genişletilebileceğinin altını çizmek gerekir. 

Konut sigortası, genel olarak çok geniş kapsamlı sigorta poliçesidir. Konut sigortası yaptıracak kişiler teminatları konusunda iyi bir araştırma yapmalıdır.

Her sigorta firmasının sunmuş olduğu teminatlar birbirinden farklı olduğundan hemen yaptırmadan önce detaylı bir araştırma yararlı olacaktır.

Konut Sigortası ve DASK Arasındaki Farklar Nelerdir?

DASK ve konut sigortası farkı kısaca DASK zorunlu iken konut sigortası zorunlu değildir ve isteğe bağlı olarak yaptırılır.

DASK yalnızca depremde devreye girer ve olası depremde evin zarar görmesi halinde ev sahibine maddi olarak destek sağlar.

Ancak konut sigortası, doğal afetlerin yanı sıra su baskını, hırsızlık, terör olayları gibi durumlarda da sigortalının maddi hasarlarını karşılar.

Konut Sigortası Fiyatı Nedir?

Konut sigortası fiyatları sigorta şirketine göre değişiklik gösterir. 

Editör: TE Bilisim