Cezaevlerinden çok mektup alıyorum, bu durum köşemin cezaevlerinden de yakından takip edildiğini gösteriyor ve orada yatmakta olan okuyucularıma da yardımcı olmak beni fazlası ile memnun ediyor.

Ancak bu okuyucuma yaklaşık bir yanıt vermek durumundayım. Nedenini aşağıdaki açıklamamdan anlayacaktır.

Kimler Emlak Vergisi Ödemez? Kimler Emlak Vergisi Ödemez?

Birinci husus: Okuyucum 2008’de annesini kaybettiği yıl miras payına haciz koyulduğunu söylediğine göre haciz koyulma süresi demek ki 15 yıl. Ancak 15 yıl önce koyulan haczin düşmüş olması lazım.

Bir takip 10 yılda zamanaşımına uğrar. 10 yıldan sonra o dosyadan takip devam etmez. Dolayısıyla ortağı olduğu evin üzerinden haczin kalkmış olması lazım.

Ancak bu haczin kalktığını tapu idaresi kendiliğinden göz önüne almaz, haciz tatbik eden icra müdürlüğünün yazısını ister. Bu hali ile de okuyucumun vasisinin ilgilenmesi mümkündür.

İkinci husus: Bir evin üzerinde bir haciz varken bu ev satılmaz diye bir kural yok, bir ev üzerindeki hacizle de satılabilir ama bu durum alıcı ile yapılan anlaşmaya yansır, evin değeri bu duruma göre belirlenir.

Yani söylemek istediğim şu: Şayet bu evde haciz herhangi bir nedenle devam ediyor ise bu hali ile alıcı bulunursa satış mümkündür ama aralarında vesayet altındaki okuyucum bulunduğu için vesayet makamından izin alınması gerekir. Yani ikinci bir işlemi gerektirir.

Belki okuyucumun önündeki engeli bu şekilde ifade edememişlerdir ve bu hususun bir problem olarak önlerinde olduğunu bilmiyorlardır. Zira vesayet makamının, satışın vesayet altındaki kişinin yararına olduğunu kabul etmesi gerekir.

Editör: TE Bilisim