Okuyucuma, binalarında kat mülkiyeti sisteminin uygulandığı görüşü ile yanıt vereyim. Kat mülkiyetine tabi binalarda ortak tesisler daimi çalışır halde bulunmalıdır.

Isınma sistemi ise belli derecelerin altındaki dış ısılara göre çalıştırılır. Okuyucumun bulunduğu bölgede ısının kalorifer yakma seviyesine geldiğinde kalorifer yakılacaktır.

Çünkü burada çoğunluğun ‘yakılmasın’ demesi kaloriferleri kapatma nedeni olmaz. Okuyucumun binasında üç kişi ‘yansın’ diyormuş, o halde belli ısılarda yanacak.

Ancak bizim yasamızda bir hüküm var ve şöyle diyor:

“Kat maliklerinden birinin isteği üzerine ısı yalıtımı, ısınma sisteminin yakıt dönüşümü ve ısınma sisteminin merkezi sistemden ferdi sisteme veya ferdi sistemden merkezi sisteme dönüştürülmesi kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu ile verecekleri karar üzerine yapılır.”

Şimdi okuyucumun binasında merkezi sistem kaloriferin yanmasına karşı olanların sayısına baktığımda 23’te 17. Bu oran merkezi sistemden ferdi sisteme geçiş için sayı olarak yeterli.

Bir de arsa payları toplamı yüzde 50’sinin üzerinde ise ferdi sisteme geçip, isteyenin yaktığı isteyenin yakmadığı bir sistem kurulabilir.

Ancak bunu; bulundukları mevkideki durumu bilmediğim için doğalgaz bağlantısının varlığını kabul ederek öneriyorum.

Aksi halde belli sıcaklık derecelerinin altında kaloriferleri yanacaktır (Tabii mevsim icabı bu husus artık önümüzdeki kış için düşünülecektir).

Editör: TE Bilisim