Konut Sigortası Nedir?

Konut sigortası, evin başına gelebilecek herhangi bir istenmeyen durumlarda ev sahiplerini maddi anlamda güvence altına alır. Bu sigortanın güvence kapsamı poliçedeki teminatlar ile belirlenir.

Hırsızlık, su basması, yer kayması, elektronik aletlerin bozulması gibi durumlarda evde bazı hasarlar ortaya çıkabilir.

Konut sigortası ile evinizde karşılaşabileceğiniz bu tarz hasarları karşılamak oldukça kolay olur. Konut sigortası fiyatları, sigorta firmaları tarafından verilen teklifler, konutun bulunduğu ilçe, il, konutun yaşı, katı gibi unsurlara göre farklılık gösterebilir.

Konut Sigorta Poliçesi Hangi Teminatlardan Oluşur?

Konut sigortası hesaplama işlemleri sigorta kurumları tarafından ücretsiz olarak verilir. Sigorta kapsamındaki başlıca teminatlar şunlardır:

Duman

Dahili su
Su, sel basması

Yangın, infilak, yıldırım

Yer kayması

Hava, kara, deniz taşıtları çarpması

Enkaz kaldırma

Deprem

Yanardağ püskürmesi, tsunami vs.

Yangın ek teminatları

Kiracı mali sorumluluk

Hukuksal koruma

Konut yardım

İkametgah değişikliği masrafları

Komşuluk

Değerli eşya hırsızlığı

Hırsızlık

Elektronik cihaz sigortası

Ziynet eşyaları gibi çeşitli teminatları kapsar.

Konut Sigortası Neden Yaptırılmalı?

Deprem, sel, yangın, hırsızlık gibi olası durumlarda evinizi, kendinizi, eşyalarınızı korumak ve güvence altına almak için konut sigortası yaptırmak gerekebilir.

İstenmeyen durumlarla karşılaştığınızda uğradığınız maddi hasarı bu şekilde karşılayabilirsiniz.

Konutlar için zorunlu olan deprem sigortası tarafından karşılanmayan bazı hasarları konut sigortası karşılayabilir. Böylece ev sahipleri ve kiracılar için büyük avantaj sağlar.

Konut sigortası, sigorta sözleşmesine kapsamında evde bulunan eşyalarda oluşabilecek hasarları, kapıda kaldığınızda çilingir masraflarını, deprem sonrasındaki otel masraflarını, yılda bir kere kombi ve klima bakım masraflarını ve buna benzer çeşitli masrafları karşılar.

Bu yüzden ev sahipleri ve kiracılar bu sigorta poliçesini yaptırarak kendilerini garanti altına alırlar. Konut sigortası sorgulama işlemlerini e-devlet sistemi üzerinden kolayca yapabilirsiniz.

Konut Sigortası ve DASK Sigortası Arasındaki Fark Nedir?

DASK sigortası depremin yol açtığı infilak, yangın, yer kaymasının, sigortalı olan binalarda yol açacağı maddi zararları devlet güvencesi ile belirlenen sigorta bedeli limitine kadar teminat ve güvence altına alan zorunlu bir poliçedir.

Dask sigorta poliçesinde belirlenmiş olan deprem miktar limitine kadar sadece binaya gelecek olan zararlar karşılanır. Bunun yanı sıra, DASK sigorta poliçesinde eşyalar teminat altına alınmaz.

Konut sigortasında ise hem bina hem de eşyalar teminat altına alınır. Konut sigorta poliçesi ile yangın, deprem, su baskını, sel, hırsızlık gibi poliçede belirtilen tüm risklere karşı hem bina hem eşyalar güvence ve teminat altına alınır. Konut sigorta poliçesi sadece tapu sahibi olan kişiler için değildir.

Konut sigorta poliçesi eşyaları da teminat altına aldığı için kiracı da konut sigortasını yaptırabilir. Konut sigorta poliçesinde bina bedeli belirlenir.

Bu bedelin belirlenmesinde binanın arsa değeri hariç tutulur ve inşaat maliyet bedelleri dikkate alınır. Konut sigorta poliçesi yıllık olarak düzenlenir.

Konut Sigorta Poliçesi ile Neler Sigortalanamaz?

Hem ticari hem de sınai risklere karşı konut sigortası yapılamaz. Ticari olan demirbaşa imtihan mal kalıp proje, hisse senedi, ticaret defterler, tahvil, çek gibi kıymetli eşyalar poliçe kapsamına giremez. Evde eğer ziynet eşyası varsa bunlar teminat kapsamına alınabilir.

Eğer ziynet eşyaları listesizse toplam eşya tutar bedelinin yüzde 10'una kadar teminat kapsamına girebilir.

Ziynet eşyası listeli bir durumdaysa oran uygulanmaz ve eşyanın tamamı teminat kapsamına alınır. Bunun yanı sıra, ressamın ve tablosunun ölçü ve değeri belirtilirse teminat kapsamına alınabilir.

Elektronik eşyalar teminat kapsamına alınır. Fakat eğer evde birden fazla elektronik eşya varsa bunların poliçeye yazılması gerekebilir. En iyi konut sigortası alternatiflerini değerlendirmek için Sigortayeri'nin sunduğu hizmetlerden yararlanabilirsiniz.

Sigortayeri sayesinde konut sigortası poliçesinin tutarını hızlı ve güvenli bir şekilde hesaplayabilir, yaşam alanlarınızı hemen güvence altına alabilirsiniz.

Editör: TE Bilisim