Oturma Hakkı Nedir?

Posta'dan Tamer Heper okuyucusundan gelen, "Bir kimseye evimi açtığımda, ondan kira almadan oturtabilir miyim? Bunun için bir sözleşme yapmam gerekir mi?" sorusunu cevapladı.

Oturma Hakkı Nedir?

Okuyucumun sorusunun bugün sorulmuş olmasının bir önemi olduğunu düşünüyorum. Bu soru bugüne kadar bana sorulmadı, bugün yaşadığımız olaylar bu gibi soruların sorulmasını gerektiriyor olabilir.

Sorunun detayını da vermiyorum ancak genel hatları ile yanıt vereceğim. Bir kimsenin bir gayrimenkulden yararlanması için bugüne kadar intifa hakkı tesisinden söz ettik.

İntifa hakkı bir mülkiyet türü idi ve intifa hakkı sahibi o maldan ölene kadar yararlanan kimseydi. Gayrimenkullerde intifa hakkı tesisi için tapu dairesinde işlem yapmak gerekirdi.

Ancak okuyucumun sorusu bir intifa hakkı tesisini öngörmüyor. Kira almadan, birini veya birilerini belli bir süre evinde oturtmayı amaçlıyor. Bu mümkün. Buna oturma hakkı diyoruz ve yasaldır. Bunun tarifinde şöyle deniliyor: “Oturma hakkı, bir binadan veya onun bir bölümünden konut olarak yararlanma yetkisi verir.”

Bu hakka sahip olan bu hakkı münhasıran kendisi kullanır, bir başkasına devredemez hatta mirasçılarına bile geçmez. Bu bir yardımdır, belli süreyi kapsayabilir, bu süreleri belirlemek için bir anlaşma yapmak yararlı olur. Bu süre içinde gereken masrafın kime ait olacağının sözleşmede belirtilmesinde yarar vardır. Bu hak kira ile veya mülkiyet ile bağlantılanamaz.

YORUM EKLE