Günlük hayatta en çok tartışılan konular arasında miras yer alırken üzerinizde miras olup olmadığını öğrenmek için uygulayabileceğiniz yöntemi sizlerle paylaşıyoruz.

Tapu ve Kadastro Müdürlüğü kapsamında yapılan sorgulama işlemleri için detayları açıkladık. İşte miras sorgulama yöntemleri…

ÜZERİMDE MİRAS VAR MI?

Tapu ve Kadastro Müdürlüğü kapsamında yapılan miras sorgulama işlemleri için detaylar belli oldu.

Miras olup olmadığını öğrenmek için webtapu.tkgm.gov.tr adresi üzerinden sorgulama işlemleri yapılıyor.

İnternet aracılığıyla yapılacak sorgulama işlemleri kapsamında T.C kimlik numaranız ile bireysel giriş işlemlerini yapabilirsiniz.

Bunun yanı sıra e-devlet sistemi üzerinden de WebTapu adresine giriş yapabilirsiniz.

İnternet tarayıcısına giris.turkiye.gov.tr yazmanızın ardından sayfada bulunan e-devlet sekmesine tıklayarak sisteme giriş yapabilirsiniz.

Sisteme giriş işlemlerinin tamamlanması ile birlikte kurumlar bölümünü seçerek Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünü seçmeniz gerekiyor.

Sayfada karşınıza çıkan “Kimlik Doğrulama Hizmetleri” başlığı altındaki “Web Tapu İşlemleri”ne tıklamanız gerekiyor.

Bu işlemin ardından WebTapu sayfasına ulaşmış olacaksınız. Sayfanın sol üst köşesinde bulunan “Taşınmaz İşlemleri” başlığına tıklayınız.

MİRAS SORGULAMA İŞLEMLERİ

Buradan da “Mirasçısı Olduğum Taşınmazlar” bölümünü seçmeniz gerekiyor.

Daha sonra “Miras Kalan Taşınmazları Ara” menüsü karşınıza çıkacak. Burada ise belge türüne göre farklı sorgulama işlemleri yapabilirsiniz.

Elinizde mahkeme tarafından verilen veraset ilamı olması durumunda “Adalet Bakanlığı Veraset İlamı ile Sorgulama” işlemini seçebilirsiniz.

Elinizde noter tarafından düzenlenen veraset ilamı olması durumunda ise “Noterler Birliği Veraset İlamı ile Sorgula” seçeneğine tıklamanız gerekiyor.

Bunlardan hiçbirinin elinizde olmaması durumunda bir üst soyunuz olan anne ve babanızın ya da vefat etmiş eşinizin adına kayıtlı taşınmazların listesini görüntüleyebilirsiniz.

“NVİ Bilgilerimle Sorgula” bölümünü seçerek belge türüne göre sorgulama işlemi yapabilirsiniz.

“Adalet Bakanlığı Veraset İlamı ile Sorgula” bölümünde ve “NVİ Bilgilerimle Sorgula” kısımlarından yapılacak olan sorgulama işlemleri kapsamında “Miras bırakan T.C. Kimlik Numarası”nın bulunması gerekiyor.

5 Soruda Kira Beyannamesinde Pişmanlık Uygulaması 5 Soruda Kira Beyannamesinde Pişmanlık Uygulaması

“Noterler Birliği Veraset İlamı ile Sorgula” işlemleri kapsamında ise belgeye yönelik bilgiler istenmektedir.

İstenen bölüm üzerinden bilgilerin girilmesi ile birlikte son mirasçı olduğunuz taşınmazların listesi ekrana yansıyacak.

“NVİ Bilgilerimle Sorgula” Yöntemi ile miras arayan vatandaşların anne ve babasının yanı sıra vefat eden eşinin de kayıtlı taşınmazları görüntülenir.

NVİ Bilgileriniz ise Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü Bilgilerinizdir. Bu kapsamda üzerinizde miras olup olmadığını öğrenmek için WebTapu adresinden yararlanabilirsiniz.

Editör: TE Bilisim