Doğrudur okuyucumun bahsettiği yasadaki cümle şöyle: Ortak yerlerin kısmı; çatılar, bacalar, genel dam terasları, yağmur olukları, yangın emniyet merdivenleridir.

Bağımsız bölümler dışında kalan bu alanlar ortak alanlardır. Yani teraslar ortak alandır.

Dolayısı ile bakım ve onarım gerektiğinde ortak alanların bakım ve onarımı tüm bağımsız bölümlerin katılımı ile yapılabileceğinden, teraslar için yapılacak masrafa tüm kat malikleri katılacaktır. Okuyucumun sorduğu değişik bir durum.

Teras var ama bunu en üst kattaki dört bağımsız bölüm kullanıyor. Bu halde dahi teras ortak alandır ve bu teraslar için yönetim planına bakmak gerekir.

Bu gibi yerler bazı bağımsız bölümlere tahsis olunabilir. Tahsis durumunda bu yeri, tahsis yapılan bağımsız bölüm maliki kullanır ama bu tahsis, bu yerin ortak alan olma özelliğini kaybettirmez. Bu yer yine ortak alandır ve bakım gerektiğinde tüm bağımsız bölüm malikleri masrafa katılacaktır.

Bir şartla: Bu alanı kullananlar tarafından bir tahribat yapılır da bunun onarımı gerekirse bu durumda masrafı kullanan kat maliki karşılar, Diğer kat maliklerinin katılımı sadece mutad yıpranmalarda söz konusudur.

Yönetim planında bir tahsis kaydı yok ise ve terasa çıkış müstakil, herkese açık bir kapı ve alandan geçiliyor ise bu durum herkesin kullanımına açık anlamına gelir ama diğer kat malikleri olsa olsa nezaket icabı kullanmaz.

Editör: TE Bilisim