Bu mektubu bir okuyucumun imzası ile alıyorum ama sanılmasın ki bir kişi bu konuda şikayetçi. Bu ayki genel kurullarda alınan kararlar çoğunlukla böyle astronomik ve şikayetler çok.

Bu nedenle ben genel bir yanıt verme ihtiyacı duyuyorum. Okuyucumun sözünü ettiği aylık 900 lira şikayet konusu iken bir yazlık devremülkün aylık aidatının 10 bin lira olduğunu söylesem acaba inanacak mı?

Evet kabul edelim ki asgari ücret bir miktar arttı, evet belki sitelerde güvenlik elemanı ücreti de arttı. Peki bunlar üç veya dört kat mı arttı ki aidatları üçe- dörde katlayalım.

Bir aylık aidat 10 bin lira (yanlış yazılmadı aidat tam on bin lira). Bu yer için her ay 10 bin lira harcanır mı?

Okuyucumun binası için de aynı soru sorulacak, ısınma ayrı, su ayrı, elektrik ayrı ödenecek olduktan sonra geri kalan 900 lira her ay neye harcanacak?

Okuyucumun sorusu 900 lira, çok yaygın olarak ifade edilen rakam sırf aidat aylık 2 bin lira ve üzerinde olanlar. Bu yapılar da öyle süper lüks binalar falan değil, orta halli binalar.

Şimdi diyeceğim o ki; şayet yasal sınır dışında vekaleten oy kullanıldı ise yönetici seçiminde belli nisaba uyulmadı ise makul sınırlar içinde gider kalemleri teklif edilmedi ise toplantıya katılanlar için bir ay içinde, toplantıya katılmayanlar için kendilerine toplantıda alınan kararların tebliğinden itibaren bir ay içinde sulh hukuk mahkemesinde dava açarak iptal talebinde bulunmak mümkündür.

Veya toplantı davet şartlarına uyulmadı, toplantıya katılma imkanı toplanılan mahal bakımından kat maliklerinin katılması imkansız mahallerde yapıldı, yasal davetin yapılmadığı gibi nedenler söz konusu ise bir aylık süreye tabi olmadan toplantının yokluğunun tespitini mahkemeden talep etme imkanı vardır.

Okuyucularım bu haklarını kullanabilir. Özellikle çoğunlukla olağan toplantıların ocak ayında yapıldığı için de bana ulaşan bu şikayetlerin bu tarihlerde olmasını doğal karşılıyorum.

Editör: TE Bilisim