1319 sayılı Kanun kapsamında Türkiye sınırları içerisinde bulunan tüm gayrimenkuller için emlak vergisi ödenmesi zorunluluğu bulunmakta. Kanuna göre, bu yıl emlak vergisi ödemekle mükellef olanlar, gayrimenkulünü elden çıkarmayanlar ile birlikte geçtiğimiz sene gayrimenkul satın alanlar. Yeni satın alınan gayrimenkulün emlak vergisi ödeme zorunluluğu bir sonraki sene için başlamış oluyor.

Emlak vergisi mükelleflerinin vergi ödeme tarihlerine dikkat etmeleri ve bu tarihleri kaçırmamaları gerekiyor. 1 Ocak tarihinden itibaren gayrimenkul satın alanların 31 Aralık 2019 tarihine kadar emlak vergisi beyannamesi vermesi gerekiyor.  Emlak vergisi için ödenecek bedel ise gayrimenkulün kayıtlı değerinden, türüne göre belirlenen oranlar üzerinden hesaplanıyor. 

EMLAK VERGİSİ İLK TAKSİT ÖDEMELERİ 31 MAYIS'TA BİTİYOR

Milyonlarca gayrimenkul sahibini yakından ilgilendiren emlak vergisinin birinci taksit ödemleri 1 Mart'ta başladı. Emlak vergisi birinci taksit son ödeme günü ise 31 Mayıs olarak açıklandı. 

EMLAK VERGİSİ NEREYE ÖDENECEK?

Emlak vergisi ödemeleri ilçe belediyelerinde gerçekleştirilebiliyor. Gayrimenkullerin bir başka şehirde olması halinde ödemeler tüm belediyelerden PTT Havalesi veya Belediyelerin Banka Hesap Numaralarına Emlak Vergisi Mükellef numarasının yazılması halinde yapılabiliyor. Emlak vergisi ödemelerini ayrıca internet üzerinden de yapmak mümkün. 

NE KADAR EMLAK VERGİSİ ÖDEYECEĞİM?

Büyükşehir belediyelerinde emlak vergisi yüzde 100 zamlı olarak hesaplanıyor. Konutların vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 oranından hesaplanıyor. İşyeri, dükkan emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 oranı üzerinden tahsil ediliyor. 

Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergisi binde 6, büyükşehirde olmayan bir arsanın vergisi binde 3 oranı ile tahsil ediliyor. 

ÖDENMEZSE NE OLUR?

Gayrimenkul sahibi olup muafiyet şartlarını taşımayan herkes emlak vergisi ödemek zorunda. Emlak vergisinin ilk ve ikinci taksit ödemelerinin belirtilen tarihler arasında yapılaması gerekiyor. Emlak vergisinin geciktirilmesi durumunda yüzde 1.40 oranında faiz uygulaması yapılıyor. 

KİMLER EMLAK VERGİSİ ÖDEMEZ?

200 metrekareyi aşmayan tek meskene sahip olanlar, kışlık evin yanı sıra yazlık eve sahip olmayanlar, tek meskenin sahibi olup, bir başka evde hisseye sahip olmayanlar,ev hanımları, dul ve yetimler, engelliler, gazi şehit yakınları ve emekliler emlak vergisinden muaf sayılabiliyorlar. 

Editör: TE Bilisim