Bir kişinin kanuni mirasçıları yasamızda sayılmıştır, kardeşler de kanuni mirasçılar arasındadır. Ancak onların durumu aile tablosuna göre değişkenlik gösterebilir.

Kira Sözleşmesi Biterse Kiracı Evden Çıkarılabilir mi? Kira Sözleşmesi Biterse Kiracı Evden Çıkarılabilir mi?

Yani, bir kişi vefat ettiğinde eşi ve çocuğu yok ise bu durumda miras ana-babaya kalır.

Kardeş varsa kardeşlere miras kalmaz. Şayet anne-baba da önce ölmüş ise bu durumda miras kardeşlere geçer. İşte bunun için ‘değişkenlik gösterir’ dedim.

Mirasta bir başka ölçü daha var. Bazı mirasçıları mirastan mahrum etmek mümkün değildir. Mesela eşi, evlatları ve ana-babayı tüm mirastan mahrum etmek mümkün değildir.

Bunların miras içinde saklı payı vardır. Bu payı mutlaka alırlar. Vasiyetname yaparak mirasın tamamından mahrum etmek mümkün değildir ancak kardeşler bunlar arasında yoktur.

Yani kardeşleri mirastan mahrum etmek mümkündür. Dolayısı ile okuyucum tüm kardeşlerini kastetmemiş, bazı kardeşlerini kastetmiş. O halde okuyucum vasiyetname yapacak.

Okuyucumun yaşını bilmediğim için anne-babasının hayatta olup olmadığını bilmiyorum. Şayet onlar hayatta ise zaten kardeşlere miras kalmayacak.

Onlar vefat etmiş ise miras kardeşlere kalacağından kendisi yapacağı vasiyetname ile malvarlığını dilediği kardeşine bırakacak, dilediğini de mirasından mahrum edecek.

Vefatında da bu husus uygulanacak. Zaman içinde vefat etmeden fikrini değiştirirse vasiyetname hükümlerini de değiştirme imkanına sahip olacak.

Editör: TE Bilisim