Ancak bağımsız bölümde ana yapıya zarar verecek nitelikte tadilat veya değişiklik yapılamaz.

Örneğin bağımsız bölüm içerisinde yer almakla birlikte taşınmazın taşıyıcı kolonlarının kesilmesi veya duvarların yıkılarak taşınmaza zarar verilmesi mümkün değildir.

Ana yapıya zarar verebilecek nitelikteki bu gibi değişiklikler, ancak tüm kat maliklerinin 5'te 4'nün yazılı rızasının alınması yoluyla yapılabilir.

Yeterli çoğunluğun rızası alınmamasına rağmen değişiklik yapılmış ve taşınmaza zarar verilmişse, değişikliği yapan malik diğer maliklerin zararını karşılamakla mükelleftir.

Bununla birlikte taşınmaza zarar vermeyen nitelikteki değişikliklerin ve tadilatların yapılması ise mümkündür.

Örneğin, binaya veya bir başka daireye zarar vermediği sürece bir dairenin balkonu kapatılabilir.

Balkonun kapatılmasının diğer maliklere veya ana taşınmaza zarar verecek nitelikte olmadığı kabul edilebilecektir.

Ana taşınmaza zarar vermemekle birlikte başka bir daire ile bağlantılı olan duvarlarda tadilat yapılması için bağlantılı dairenin malikinin rızası alınmalıdır.

Kira Sözleşmesi Hangi Durumlarda Feshedilebilir? Kira Sözleşmesi Hangi Durumlarda Feshedilebilir?

Bu duvar bitişik daireyle ortak duvar olabileceği gibi bir dairenin tavanı veya zemini de olabilir. Buralardaki tadilatların tarafların anlaşmaları yoluyla yapılması mümkündür.

Kat Mülkiyeti Kanunu Madde 19: 

Kat malikleri, anagayrimenkulün bakımına ve mimarı durumu ile güzelliğini ve sağlamlığını titizlikle korumaya mecburdurlar.

Kat maliklerinden biri, bütün kat maliklerinin rızası olmadıkça,anagayrimenkulün ortak yerlerinde inşaat, onarım ve tesisler, değişik renkte dış badana veya boya yaptıramaz. Kendi bağımsız bölümünde ise ana yapıya zarar verecek nitelikte onarım, tesis ve değişiklik yapamaz.

Tavan, taban veya duvar ile birbirine bağlantılı bulunan bağımsız bölümlerin bağlantılı yerlerinde, bu bölüm maliklerinin ortak rızası ile anayapıya zarar vermeyecek onarım, tesis ve değişiklik yapılabilir.

Her kat maliki anagayrimenkule ve diğer bağımsız bölümlere, kusuru ile verdiği zarardan dolayı diğer kat maliklerine karşı sorumludur.

Tadilat Ne Zaman Yapılabilir?

Kat maliklerinin kendi bağımsız bölümlerinde yapacakalrı tadilat esnasında çıkacak gürültü sorunu ile ilgili olarak, Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği’nde herhangi bir sınırlama getirilmemiştir ancak Komşuluk Hukuku çerçevesinde bilhassa akşam ve gece saatlerinde tadilat yapılmasına izin verilmemekle birlikte, bu saatler dışında yapılacak tadilatlarda bina yönetimine haber verilmesi, yönetimce bina sakinlerinin haberdar edilmesi ve tadilatın olabildiğince rahatsızlık vermeyecek şekilde yapılmasına özen gösterilmesi gerekmektedir.

Uygulamada hafta içi 8:30 - 17:30 arası hafta sonu ise 11:00 - 17.30 arası tadilat yapılması için uygun zaman dilimi olarak kabul edilmektedir.

Belirtilen saatler dışında tadilat yapılması halinde kat malikleri tadilatlar ile ilgili saat sınırlamasına uymayanlar hakkında Kabahatler Kanunu’nun 36’ncı maddesi çerçevesinde işlem yapılması ve neden olunacak gürültü sorununun Çevre Kanunu ve Kabahatler Kanununda belirtilen hükümler çerçevesinde cezalandırılması için yasal yollara başvurma hakkı bulunmaktadır. 

Editör: TE Bilisim