Aidat Borcunu Ödemeyen Kiracı Tahliye Edile bilir mi? Aidat Borcunu Ödemeyen Kiracı Tahliye Edile bilir mi?

Türkiye’de ev sahipleri ile kiracılar arasında kurulan ilişkiler bambaşka bir hal aldı. Ev sahipleri yüzde 25 kira zammı sınırlamasının uzatılmasından hiç de memnun kalmadılar.

Bu sınırlamaya aşmak için her yolu deneyen ev sahipleri çareyi ise kiracıyı evden çıkarmakta buluyorlar. Ancak kiracıyı evden çıkmak da yasal olarak hiç de kolay değil.

Geçerli bir kira sözleşmesi varsa ve kiracı da bu kira sözleşmesinin gerekliliğini yerine getiriyorsa ev sahibinin onu evden çıkarması neredeyse mucizelere kalıyor. 

OĞLUM GELİYOR BAHANESİ!

Yasalar ev sahiplerine kiracıyı bazı hallerde evden çıkarmaya izin veriyor. Bu hallerden birisi de “oğlum gelecek” bahanesi oluyor.

Ancak yasal mevzuatı tam olarak bilmeyen ev sahipleri biraz daha fazla kira geliri elde etmek isterken bir anda yüklü bir tazminat cezası ile karşı karşıya kalabiliyor. 

Ev sahibinin “oğlum gelecek” bahanesine uyarak itiraz etmeden evden çıkan kiracı tam anlamıyla ev sahibinin ekmeğine yağ sürüyor.

Bu şekilde ev sahibi kiracıyı evden çıkarıp evi bir başkasına çok daha yüklü bir kira bedeli ile kiralayarak kira gelirini yükseltebiliyor. Bu şekilde yüzde 25 kira zammı sınırı ile de işi olmuyor. 

KİRACI HAKLARINI BİLİYORSA KÖK SÖKTÜRÜYOR

Kiracıların yasal haklarını bilerek hareket etmeleri durumunda ev sahipleri istedikleri gibi at koşturup kiracıları mağdur edemiyorlar.

“Oğlum gelecek” bahanesi ile kiracının kapısını çalan ev sahibinden kiracılar bunu yazılı bir bildirim şeklinde kendilerine gönderilmesini ve bu şekilde evden zorluk çıkarmadan çıkacağını söylüyorlar.

Ev sahibi de bunu noter üzerinden bir bildirim şeklinde kiracıya gönderiyor. Kiracı da zorluk çıkarmadan evden çıkıyor ama asıl mesele bu süreçten sonra başlıyor. 

Kiracı evden ev sahibinin eve ihtiyacı olduğu için çıktığını belgeleyebildiği için yasal hakkını sonuna kadar arayabiliyor.

Ev sahibi kiracıyı çıkarıp yerine bir başkasına evi kiraladığında adeta eski kiracının eline düşüyor.

Bu durum karşısında mahkemeye başvuran eski kiracı ev sahibinden kendisini haksız yere evden çıkardığı için tazminat talep edebiliyor.

Mahkeme de bu talebi haklı buluyor ve ev sahibi eski kiracıya 1 yıllık kira bedelini tazminat olarak ödemek zorunda kalıyor.

Ev sahibi kazanç sağlamak isterken bir anda elinden çok daha fazla tutarda paradan oluyor. 

Editör: TE Bilisim