Kiraya Gelen Yüzde 25'in Üzerinde Zam Geçersiz Kiraya Gelen Yüzde 25'in Üzerinde Zam Geçersiz

Kira ilişkisinde kira tespit davası farklı bir hukuki girişim, tahliye talebi farklı bir hukuki girişim. Kiracı, kira sözleşmesini haklı nedenlerden biri olmadığı sürece ancak 15 gün öncesinden haber vermek kaydı ile kira dönemi sonunda tahliye edebilir. Bu kiracıya tanınmış bir haktır. Mesela kiraya veren için böyle bir hak yoktur.

Kira tespitine gelince, kira tespiti talebinde bulunmak, kiracının tahliyesini istemek değildir. Tespit davası mevcutken kira ilişkisi devam ediyordur. Kiracı tahliyeyi düşünüyor ise dönem sonunu bekleyecek, öyle sözleşmeyi feshedecektir. 

Peki kira tespiti davası sürerken yine de kiracı dönem sonunu beklemeden çıkarsa ne olur? Ev sahibi evi yeniden kiraya verene kadar geçecek zaman için kira bedeline eşdeğer tazminat alma imkanına sahip olur. Bu arada kira tespit davası neticelendiğinde mahkemenin tekdir ettiği kira bedeli de uygulanır.

Yani evin boşta geçen süresi için mahkemece tayin edilen yeni kira bedeli hesaba katılır. Bir başka ihtimal daha var, o da kiraya veren ile anlaşarak sözleşmeyi feshetmektir. Bu eskiden kolay bir yol değildi, şimdi kolay oldu.

Çünkü ev sahibinin, okuyucumun durumunda olan kiracının çıkması durumunda evini çok daha yüksek bedelle, hatta mahkemenin takdir edeceği rakamın da üstünde bir rakamdan kiraya verme ihtimali bulunduğu için bu tür anlaşmaya yanaşacağı kanaatindeyim.

Editör: TE Bilisim