EMLAK SÖZLÜĞÜ

Miras Kardeşlere Nasıl Pay Edilir?

Posta'dan Tamer Heper okuyucusundan gelen, "Babamın bizden ayrı bir kızı var üzerine kayıtlı. 43 senedir bilmeyiz, görmeyiz. Babasını hiç aramadı. Babam evini 6 yıl önce anneme sattı. Şimdi mahkemeye vermiş bana babamdan miras diye. Alabilir mi?" sorusunu cevapladı.

Demek ki babanın ilk evliliğinden bir kızı var. İkinci evliliğinden de okuyucum dahil beş kardeşler. Baba hayatta mı? Vefat etti mi? ‘Babamdan miras’ diye dava açtığına göre baba vefat etti.

Bahse konu ev tapuda tescilli bir ev ise ve baba vefat etmiş ise dava açan kardeş mirastan payını isteyecek.

Ancak burada bakılacak önemli husus bu evin anneye satışında gerçekten bir satış bedeli ödenerek bu evin satın alınıp alınmadığı hususu.

Şayet kayıtlarla belli ise mesela banka hesabına alım bedeli gönderilmiş bu ev öylece alınmış ise kardeşin talebi yerinde görülmeyecek.

Ancak kayıtlarda satış gibi görünüyor ama gerçekte bağış ise kardeşin açtığı dava incelenecek ve buna göre bir karar verilecek.

Dolayısıyla sorunun içindeki ‘Evi almak istiyormuş’ ifadesi olayın biraz geniş ifade olunduğunu gösteriyor. Böyle bir aile yapısında dava açan kardeş ancak miras payını isteyebilecektir ki mirasın dörtte biri eşin, geri kalan dörtte üç de altı kardeşin olur. İşte dava açan da dörtte üçün beşte birini alır.