Son zamanlarda kira sözleşmesi yapılırken tahliye taahhüdü almak artık moda. Tahliye taahhüdünü imzalamadan ev kiralamak mümkün değil. Peki imzalanan her tahliye taahhüdü şekil şartlarına uygun mu? Bu önemli bir soru çünkü tahliye taahhüdünün şekil şartları var.

Mesela kira sözleşmesi ile aynı tarihi taşıyor ise geçersiz, kira sözleşmesine bir madde olarak ekleniyor ise geçersiz. Hatta kira sözleşmesinin yapıldığı tarihten sonraki bir tarihi taşıması bile geçerli olması için yeterli değil. Kiralananın fiilen tesliminden sonraki bir tarihi taşımalı.

Buna benzer hususlar var ve tatbikatta ben verilen tahliye taahhüdünün neredeyse yarısının şekil şartlarını taşımadığını görüyorum. Şimdi okuyucumun durumu ne? Öncelikle yukarıda bahsettiği gibi tahliye taahhüdü şekil şartlarını taşıyor mu?

Şayet şekil şartlarını taşıyor ise bu tahliye taahhüdü noter ihtarnamesi ile kullanılmaz, icra takibine konu yapılır. Takipte de şekil şartları incelenir ve geçersiz olduğu görülür ise tahliye gerçekleşmez. Peki okuyucumun anlattığı olayda bunlar var mı?

Bana öyle geliyor ki tahliye taahhüdünün icra takibine konu yapılmayışı, ihtarname ile işi yürütmek istenmesi tahliye taahhüdünde bir noksanlık varmış gibi. Zira tahliye taahhüdü icra takibine konu yapılacak ise tahliyenin taahhüt edildiği tarihten itibaren bir ay içinde işleme konu yapılır.

Kira Sözleşmesi Hangi Durumlarda Feshedilebilir? Kira Sözleşmesi Hangi Durumlarda Feshedilebilir?

Noter ihtarı ile iş götürülmek isteniyorsa bu bir aylık süre kaçırılır. Bu durumda okuyucumun yapacağı tahliye taahhüdünün icra takibine konu yapılmasını beklemektir. Noter ihtarı bunun işleme koyulduğu anlamı taşımaz.

Editör: TE Bilisim