Konut Sahipliği Oranı %50'ye Geriledi
GYODER’in düzenlediği toplantıda konuşan Çekici, Türkiye’de 6-7 yıl önce yaklaşık %70 seviyelerinde olan konut sahipliği oranının zamanla düşerek bugün %50’lere gerilediğini belirtti. Artan faizler, krediye erişimdeki zorluklar ve yüksek konut fiyatları, özellikle orta gelir grubunu zor durumda bırakıyor.
“Hem ev sahipliği hem de kiracılık tarafında alışılmadık bir döneme giriyoruz. Beyaz yakalı krediye ulaşamadığı zaman sıkıntı büyük. Yurtdışına giden bu 2.5 milyar doları yeniden Türkiye’ye çekebilmek için finansman sorununu çözmemiz şart,” diyen Çekici, çözümün uzun vadeli planlama ile mümkün olabileceğini vurguladı.
Konutta 10 Yıllık Stratejik Plan İhtiyacı
Türkiye’deki aile yapısının değiştiğini, bu durumun da konut tiplerini doğrudan etkilediğini ifade eden Çekici, sektörde arz-talep dengesinin yeniden sağlanması için 10 yıllık bir konut politikası hazırlanması gerektiğini söyledi.
GYODER’in önerdiği stratejik planın başlıkları şunlar:
- Arsa arzı planlaması
- Finansman modelleri
- Tasarım ve mimari standartlar
- Değişen yaşam biçimlerine uygun konut tipleri
Konut Politikası Platformu Önerisi
Çekici, kamunun, özel sektörün ve sivil toplum kuruluşlarının bir araya geleceği “Türkiye Konut Politikası Platformu” kurulması gerektiğini belirtti. Bu platform aracılığıyla veri temelli, sürdürülebilir ve geniş katılımlı bir konut stratejisi oluşturulmasının mümkün olduğunu ifade etti.
Yaklaşık 8 Milyon Yeni Haneye İhtiyaç Var
Bugün Türkiye’de yaklaşık 26 milyon hane bulunduğunu aktaran Çekici, ortalama hane halkı sayısının 2.5’a düşmesiyle birlikte bu sayının 34 milyona çıkacağını ve ciddi bir konut ihtiyacının ortaya çıkacağını söyledi.
“Bu, sadece müteahhitlerin çözebileceği bir mesele değil. Devlet politikası olarak ele alınmalı,” dedi.
GYODER, tüm bu veriler ve uluslararası örnekler ışığında yeni konut politikalarının oluşturulmasına katkı sunmaya hazır olduğunu belirtiyor.