Milliyet'ten Ebru Sungur'un haberine göre Akbalık, şunları söyledi:

“Konutlar barınma ihtiyacına cevap verdiği için kira artışının sınırlanması doğal. Ancak ticari işletmelerin kirası arz taleple belirlenmeli, ticari tarafta bu tarz yaptırımlar serbest piyasanın dinamikleriyle uyuşmuyor.

Perakendeciler kira sınırlamasını suistimal ediyor. Bugün depo kirasına AVM var. Bu durum ayrıca başta yabancı yatırımcılar olmak üzere GYO yatırımcılarını kaçırıyor.”

‘Maliyet bize kaldı’

Konut satışlarında krediye ulaşımda yaşanan problemler ve uygulanan TÜFE rakamları nedeniyle konut üreticilerinin farklı finansman modelleri ile satış yaptığını belirten Akbalık, şöyle devam etti:

“Konutta arz talep dengesi bozuldu. Maliyet tamamen gayrimenkulcülerin üzerine kaldı. Üretici 10 birime satacağı konutu oluşturduğu finansman modeliyle satmak zorunda kalıyor.

Vadeli satış nedeniyle oluşan paranın maliyetini de ekleyerek 14 birime satıyor ve değeri 10 birim olan konut tapuya 14 olarak yazılıyor ve bu enflasyon rakamlarına yansıyor.

Ticari gayrimenkullerde yabancı yatırımcılar da uzaklaşıyor. Konutta finansman modeli sağlıklı işlese üretici konutu 10’a satar, tapuya 10 yazılır ve alıcı bankaya 14 öder ve paranın maliyeti enflasyon hanesine yazılmaz.”

Mortgage faizlerinin belirli kriterleri karşılayan projeler için düşürülebileceği bir model öneren Akbalık, “Belli bölgelerde kredi faiz oranı düşürülebilir. Sürdürülebilirlik teknolojileri kullanıldığında bu oran daha cazip hale getirilebilir.

Mortgage faizleri düşürülebilir. Arazi arzı konusunda devlet sağlayacağı gerekli sübvansiyonlarla belirli bölgelerde doğru kümelenme modeli uygulanır. Bu model kentsel dönüşümde de kullanılabilir” dedi.

Büyükyalı’ya bilişim ve yazılım lisesi

Özak Global Holding tarafından Büyükyalı projesi içerisinde inşa edilen ve iş dünyasının ihtiyaçları doğrultusunda bilişim, yazılım ve tasarımı odağına alacak Büyükyalı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile ilgili bilgi veren Ahmet Akbalık, şöyle dedi:

“Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınav sonuçlarının esas alınacağı Büyükyalı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde ‘proje tabanlı eğitim sistemi’ benimsendi.

Hazırlık + 4 yıl olarak eğitim verecek okulun hazırlık sınıfı, alanında uzman öğretmen kadrosuyla nitelikli İngilizce öğrenimine imkân sağlayacak. Öğrenciler ‘akademik paket’ modeliyle kariyer planlamalarına yön verebilecek.”

Akyarlar’a yeni Ela Otel geliyor

Akbalık, “Deniz, kum, güneş yeterli değil, bir konsept oluşturmak, katma değer yaratmak lazım. Bunu Ela Excellence’ta yaptık.

Şimdi farklı bir projeye başlayacağız. Yatırım planları hazır. 2023’te Bodrum Akyarlar’da Ela markasıyla 5 yıldızlı otelimizin inşaatına başlayacağız” dedi.

Editör: TE Bilisim