Türkiye'de yükselen kira fiyatları her gün kiracı ile ev sahibinin tartışmalarına, uyuşmazlıklarına yol açıyor. Özellikle artan fahiş kira artışları ile dikkat çeken Antalya’da kiracı ile ev sahibi arasında sorunlar yaşanıyor.

Bu sorunları, artık davadan önce arabulucular çözüme kavuşturmaya çalışacak. Bu konu hakkında Youtube’da açıklama yapan Tüketiciler Birliği Derneği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, “Kira uyuşmazlığında arabuluculuğun süreci çözüme kavuşturacağı düşünülebilir, davaların azalmasına katkı da sağlayabilir ama tek başına yeterli ve etkili olması beklenemez” dedi.  

ARABULUCULUK SİSTEMİ 1 EYLÜL’DEN İTİBAREN GEÇERLİ

Neşet Gündüz, “Hızlı artan kira bedelleri, ev sahibi ve kiracı ilişkilerinde büyük sorunlara yol açıyor.  Zam konusunda anlaşamayanlar yığılan taleplerle dava yükü artarken sonuç için ön görülen süreler 2 ile 3 yıla ulaşıyor. Ekonomik durum ön görebilir hale gelmeden kiracı ile ev sahibi sorunlarının biteceğini de sanmıyorum.

Bodrum'da Kiralık Daire Fiyatları Dudak Uçuklattı Bodrum'da Kiralık Daire Fiyatları Dudak Uçuklattı

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)’de kabul edilen kanun teklifiyle, ağırlıklı olarak, sulh hukuk mahkemelerinin görevli olduğu bazı uyuşmazlıklar için dava açmadan önce 1 Eylül 2023’ten itibaren arabuluculuğa başvurulacak.

Hali hazırda açılmış davalar ile şimdi açılacak davalarda uygulanmayacak. 1 Eylül’den itibaren uygulamaya başlanacak. Arabuluculuk hizmeti ve kararları aynı mahkeme kararı gibidir. Yani ciddiye almakta çok büyük yarar vardır” dedi.

ARABULUCULUK SİSTEMİNE NASIL MÜRACAAT EDECEĞİZ?

Arabulucuya nasıl başvuru yapılacağı hakkında da bilgi veren Gündüz, “Birkaç başvuru şekli var. Öncelikle adliyelerde yer alan arabuluculuk bürolarında mevcut formları doldurulabilir, daha sonra UYAP vatandaş portalından ya da UYAP avukat portalından güvenli elektronik imzalayacak şekilde başvuru yapılabilir” diye konuştu.

BİR AY İÇİNDE SONUÇLANACAK

Neşet Gündüz, Arabulucu görevlendirildiğinden itibaren ticari davalara ilişkin uyuşmazlıklar hariç üç haftaya, ek bir hafta uzatma süresi eklendiğini belirtti. Sonrasında ise en fazla dört hafta süresince arabuluculuk sürecini sonlandırmak zorun olduğunu, yani bir ay içinde olumlu ya da olumsuz şekilde sonuçlandırılacağını söyledi.

ARABULUCULUK MESELESİNİN KAPSAMI NELERDİR?

 Tüketiciler Birliği Derneği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, arabuluculuk sisteminde ne gibi davalara bakılacağı konusuna da değindi. Gündüz, “Kat mülkiyeti kanunundan kaynaklanan uyuşmazlıklar, kira tespit davaları, kira tahliye davaları, uyarlama davaları, kiracı ve mal sahibinin kira sözleşmesi kaynaklı itiraflarında arabuluculuk zorunlu hale gelecek. En çok merak edilen bir diğer konu ise komşular ile ilgili uyuşmazlıklar; kazı hakkı, gürültü, koku gibi birçok sorunda dava açılmadan önce arabulucuya gitmek zorunda” sözlerini kullandı.

KAYBEDENLER BÜYÜK MEBLAĞLAR ÖDEYEBİLİR

Medyada, arabuluculuk ve sonuçlarının ücretsiz olduğuna dair yanlış izlenimler yaratıldığına değinen Gündüz, kaybedenin ciddi meblağlarla karşılaşmasının mümkün olacağını ifade etti. 

Örneğin: kira bedelinin tespit davası konusu parayla ilişkin bir dava olduğu için mal sahibi 5 bin lira ödeyen kiracısı için 15 bin lira istemiş ve 12 bin lirada uzlaşmış ise 7 bin lira artış sağlandığından 7 bin lirayı 12 ay ile çarparak 84 bin lira ücret kiracıya ödenecektir. 100 bin liraya kadar olan ücretlerde arabulucuya yüzde 6 ödenecek.

ARABULUCU YÖNLENDİREMEZ

Gündüz, “Arabulucu kesinlikle ‘Bu davayı kaybederseniz, uzlaşmanızda fayda var’ gibi ya da yönlendirmeli cümleler kuramaz. Böyle bir cümle kurulursa tüketicimizin yasal hakları doğmaktadır. Çünkü bu arabuluculuk hizmeti ayıplı bir hizmet şekline dönüşmektedir. 6502 tüketici yasası ihlali oluyor. Bu gibi bir durumda ücret kaybınız var ise tüketici mahkemesinde ayıplı hizmetten dolayı dava açabilirsiniz” dedi.

Editör: TE Bilisim