Hürriyet'ten Gülistan Alagöz'ün haberine göre, kura sonrası arsa almaya hak kazananlara, evlerini yaptırmaları sürecinde mimari ve mühendislik desteği verilecek. Hisseli arsada, hak sahipleri anlaşırsa, evlerin yapımı için TOKİ’ye başvuru yapabilecek.

Böylece özel sektörden bir firmaya kıyasla maliyet avantajı sağlanacak. Konutların finansmanında ise bankalarla işbirliği yapılacak.

İlgiliyle karşılanan arsa projesine ilişkin detayları Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, sosyal medya hesabından paylaştı.

Kurum, “1 milyon konut amaçlı arsamızın dağılımını illere ve ilçelere göre yaptık. 81 ilimizde arsaların yüzde 40’ını şehir merkezlerinde, yüzde 60’ını ilçelerde olacak şekilde belirledik.

Vatandaşımız hem konuta ham de konut amaçlı arsaya başvurabilir. Her ikisinin de kurasına katılabilir. Şayet ikisi birden çıkarsa birini tercih ederek ev sahibi olabilir” dedi. 

4-5 KATI GEÇMEYECEK

Arsaları iki gruba ayırdıklarını belirten Kurum şunları söyledi: “İlk grupta 350 ila 550 metrekarelik alanlardan oluşan müstakil parsel şeklindeki arsalar, ikinci grupta müşterek parseller bulunuyor.

Müşterek parsellerde hak sahiplerinin çoğunluk sağlamaları durumunda TOKİ başkanlığımız buradaki konutları yapma hususunda da her türlü proje desteğini verecek.

Bu parsellerde inşa edilecek binalar zemin artı 4-5 katı geçmeyecek. Müstakil parsellerde ise hak sahipleri belirlenen proje doğrultusunda evlerini inşa edebilecekler.

En geç iki yıl içinde arsaların altyapısını tamamlayarak, eksikliklerini gidereceğiz. Aralık ayı itibarıyla planları onaylanan il ve ilçelerde hak sahipleri belli olan arsaların tapularını vatandaşlara teslim edeceğiz.” 

FİYATLAR NASIL?

Bakan Kurum arsa ve işyerine ilişkin fiyat bilgisini şöyle paylaştı:

“Müstakil parsel arsalarımız 192 bin 500 liradan başlayan fiyatlarla ve 1604 liradan başlayan sabit ödemelerle 10 yıl vadeyle faizsiz şekilde ödenebilecek.

Müşterek parsellerin ödemeleri ise 112 bin 500 liradan başlayan fiyatlarla ve 937 liradan başlayan taksitlerle, yine 10 yıl vadeyle sabit ödemelerle yapılabilecek.

İlk etapta 10 bin işyerini hayata geçireceğiz. 350 bin liradan başlayan fiyatlar ve 2 bin 633 liradan başlayan taksitlerle, 120 ay vadeyle sanayicimize genç girişimcimize sunacağız.”

Ayrıca, konut ve arsada başvuru bedeli 500 lira, işyerinde 2 bin lira olarak belirlendi.

KONUT SAYISI ARTTI

Dev sosyal konut hamlesinde 2 yılda 250 bin, 5 yılda 500 bin konut hayata geçeceği açıklandı. Bakan Kurum ilk etaptaki 250 bin sayısının 262 bine çıktığını açıkladı.

Proje kapsamında dar gelirli vatandaş için 1 milyon arsa satışa çıkarken, küçük ve orta ölçekli işletmeler için de ilk etapta 10 bin, 5 yılda 50 bin işyeri inşa edilecek.

Konutlar için başvuru 31 Ekim’de, arsa ve işyeri için de 7 Kasım’da sona erecek. 

İL VE İLÇE DETAYI

Arsaya başvuru yapacak kişiler TC vatandaşı olmalı ve 18 yaşını doldurmalı. Başka yerde kendisini, eşinin ve ergin olmayan çocuğunun evi ve arsası olmamalı, aylık hane geliri 16 bin lirayı aşmamalı.

(İstanbul’da 18 bin TL) Ayrıca 10 Ekim 2022 tarihinden önce projenin bulunduğu belediye sınırları içerisinde ikamet etmek veya ilgili nüfusa kayıtlı olmak gerekiyor. Buna göre:

Tahsis edilecek arsanın büyükşehir belediyesinin merkez ilçesinde olması halinde: Büyükşehir belediyesinin merkez ilçesinin herhangi birinde ikamet edenler veya aynı belediyenin herhangi bir merkez ilçesi nüfusuna kayıtlı olanlar, o belediyenin merkez ilçesindeki bir projeye müracaat edilebilir.

Örneğin; Ankara Sincan ilçesindeki projeye; Ankara tüm merkez ilçelerinde ikamet eden veya Ankara tüm merkez ilçe nüfusuna kayıtlı olanlar başvuru yapabilir.

Tahsis edilecek arsanın büyükşehir belediyesinin merkez olmayan ilçesinde bulunması halinde; Projenin yer aldığı ilçede ikamet edenler ve nüfusları da bu ilçede kayıtlı olanlar, sadece bu ilçede yer alan projeye müracaat edilebilir. Mesela Ankara Nallıhan ilçesindeki projeye; Nallıhan ilçesinde ikamet eden ve Nallıhan ilçe nüfusuna kayıtlı olanlar başvuru yapabilir.

İlçe nüfusuna kayıtlı olanlar o ilçede ikamet etmeseler dahi müracaat edebilir. Yani Ankara Nallıhan ilçesindeki projeye; Sincan ilçesinde ikamet eden ancak Nallıhan ilçe nüfusuna kayıtlı olanlar da başvuru yapabilir.

İstanbul il sınırları içerisinde ikamet eden veya İstanbul il nüfusuna kayıtlı olanlar İstanbul’daki herhangi bir arsa tahsis projesine başvuru yapabilirler.

Büyükşehir Belediyesi olmayan illerde; o İlin merkez belediye sınırları içerisinde ikamet eden veya İl merkez nüfusuna kayıtlı olanlar, o il merkezinde yer alan projelere başvuru yapabilir.

Büyükşehir Belediyesi olmayan illerin ilçelerinde; projenin bulunduğu İlçe sınırları içerisinde ikamet eden ve ilçe nüfusuna kayıtlı olanlar veya projenin bulunduğu il nüfusuna kayıtlı olanlar başvuru yapabilir.

Editör: TE Bilisim