Emekliye ve asgari ücretliye ev fırsatı. Cumhuriyet tarihinin en büyük TOKİ Sosyal Konut Projesi sonrası bu kez orta gelir grubu için yeni konut kampanyası geliyor. Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı sonrası Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "Orta gelir grubu için de konut kampanyası yapılacak. Çalışmalarda sona yaklaştık. Ekim ayı içerisinde bu kampanyanın detaylarını duyuracağız" ifadelerini kullandı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), borcunu erken ödeyerek tapusunu hemen almak isteyenler için indirim kampanyası başlattı. Her yıl düzenlenen kampanyada geçmiş yıllarda yüzde 20-22 oranları uygulanırken ilk kez indirim yüzde 25’e çıktı. TOKİ, bu yıl borcunu peşin ödeyip tapusunu hemen almak isteyen konut ve işyeri alıcıları için yüzde 25 oranında indirim yapacak.

Kampanyadan 201 bin 371 konut ve işyeri alıcı yararlanabilecek. Üstelik bütün borç bakiyesini kapatmak zorunlu olmayacak. Borcun tamamını kapatamayacak vatandaşlara, borç bakiyesinin yüzde 25’inden az olmamak şartıyla yaptıkları peşin ödemelerde yüzde 25 indirim uygulanacak. Kampanyadan yararlanmak isteyen konut ve işyeri alıcıları 19 Ekim’e kadar ilgili bankaya başvuruda bulunabilecek.

60 AY VADELİ, 0,99 FAİZLE KREDİ VERİLİYOR 

Bakan Dönmez, Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı arasında imzalanan ‘Sürdürülebilir ve İklim Dostu Kampüs Oluşturulması Alanında İş Birliği Protokolü’ imza törenine katıldı.

YÖK Beyaz Salon’da gerçekleştirilen törende yaptığı konuşmada enerjinin sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda en çok adres gösterilen sektörlerden biri olduğunu ifade eden Bakan Dönmez, Türkiye’nin son yıllarda yakaladığı istikrarlı büyümede enerji sektörünün önemli bir paya sahip olduğuna dikkati çekti.

Küresel sera gazı emisyonlarının yüzde 70’inden sorumlu enerji sektörünün bir dönüşüm içerisinde bulunduğunu söyleyen Dönmez, yenilenebilir kaynaklardan elektrik üretimi ve enerji verimliliği sayesinde yıllık 90 milyon ton sera gazı emisyonunu engellediklerini kaydetti.

İmzalanan protokolle üniversitelerin başlatılan yeşil dönüşümün bir parçası olacağının altını çizen Bakan Dönmez, “Bu çerçevede yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği alanlarında farkındalık oluşturacak eğitim çalışmalarına başlayacağız. Mevcutta yürütülen ve geliştirilecek enerji projeleri için üniversitelerimizle ortak hareket etmeyi hedefliyoruz. Üniversitelerimize enerji tüketimleri ve emisyonlarını azaltmalarında destek olacağız” diye konuştu.

Atık yönetimi ve yağmur suyu yönetim planlarıyla doğal kaynakların korunmasını temin edeceklerini aktaran Bakan Dönmez, böylece üniversitelerin karbon ayak izlerinin azalacağını ve kampüslerin daha çevreci bir nitelik kazanacağını belirtti.

Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Teknik Destek Projesi (YEVDES) ile 34 üniversiteye enerji verimliliği etüdü, 40 üniversiteye ise yenilenebilir enerji fizibilite çalışması yaptıklarını anlatan Bakan Dönmez, “Yapılan enerji verimliliği etütlerinde 103 milyon lira yatırımla yıllık 46 milyon liralık tasarruf sağlanabileceğini tespit ettik. Üniversitelerimizden ve belediyelerimizden 799 personele enerji verimliliği eğitimleri verdik. Üniversitelerimizin 12 Ar-Ge projesine uzman desteği sağladık. Ayrıca 6 adet Ar-Ge projesi için de 40 personele yurt dışı saha ziyareti desteği sağladık” dedi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı uhdesinde başlattıkları Kamu Binalarında Enerji Verimliliği Projesi ile ilgili de konuşan Dönmez, “Bu projemizle 500 ila 700 kamu binasını enerji verimliliği gerekliliklerine göre yenilemeyi planlıyoruz. Bugüne kadar 1 üniversitemizin iyileştirme işlemleri tamamlandı. 12 üniversitemizin süreci ise devam ediyor” diye konuştu.

İlk kez düzenledikleri Üniversiteler Arası Enerji Verimliliği Yarışması’na da değinen Dönmez, “Enerji yöneticisi görevlendirme veya enerji yönetim birimi kurma konusundaki yükümlülüklerini yerine getiren 13 üniversitemizden toplam 54 proje başvurusu aldık. Ödül kazanan üniversitelerimiz belli oldu. İnşallah YÖK ile beraber düzenleyeceğimiz bir törenle kazanan üniversitelerimizin ismini kamuoyuyla paylaşmayı hedefliyoruz” dedi.

“TÜRKİYE’DEKİ YAPI STOKUNUN ÖNEMLİ BİR KISMI YALITIMSIZ” 

Bakan Dönmez, şöyle devam etti: “Bugün üretilen elektriğin yaklaşık üçte biri hanelerde tüketiliyor. Ancak yapılan araştırmalar şunu gösterdi ki Türkiye’deki yapı stokunun önemli bir kısmı yalıtımsız. Yani evlerimizi kışın daha fazla enerjiyle ısıtıyoruz. Bu durum daha fazla enerji tüketimine ve kaynak israfına neden oluyor. Hanelerde enerji verimliliğinin artırılması için ilk hedefimiz yalıtımlı konut sayısının artırılmasıdır. Böylece, konutlarımızdaki ısıtma ve soğutmayı daha az enerjiyle, daha yüksek verimlilikle sağlamış olacağız. Bu çerçevede vatandaşlarımıza daire başı 50 bin liraya kadar 60 ay vadeli, 0,99 faiz oranıyla uygun kredi imkanları sağlanıyor.”

“ENERJİ VERİMLİLİĞİ EN TEMİZ YERLİ VE MİLLİ KAYNAKTIR” 

Enerji verimliliğinin hem bireysel bazda hem de haneler ve sanayi gibi yüksek tüketici gruplarında yaygınlaştırılmasının temel amaçları olduğuna vurgu yapan Bakan Dönmez, “Enerji verimliliği en temiz yerli ve milli kaynaktır. Enerjide dışa bağımlılığımızı azaltmada önemli bir unsurdur.

Bugünün enerjisini yarınlara, geleceğe taşımaktır. Enerjinin verimli ve bilinçli kullanılmasının genel bir toplumsal kültüre dönüşmesi için farklı paydaşlarla çeşitli kampanyalar düzenliyoruz. Bütün gayemiz sahip olduğumuz kaynakların verimli ve etkin bir şekilde kullanımıyla hem ekonomimize katkı sağlamak hem de çevremizi korumaktır” ifadelerini kullandı.

ŞARTLAR NELER? 

İndirim uygulaması kapsamına alınan projelerdeki konut, işyeri ve arsa alıcılarının başvuru tarihi itibarıyla TOKİ’ye ödemekle yükümlü oldukları aidat, taksit ve geriye dönük herhangi bir borcunun bulunmaması gerekiyor. Kampanyadan TOKİ tarafından satışları 2021 yılı 30 Haziran’a kadar gerçekleştirilmiş ve geri ödeme taksitleri en geç 30 Haziran 2021’den önce başlamış olan konut ve işyeri alıcıları yararlanabiliyor. TOKİ’ye ödenmesi gereken taksit sayısı 12 ve daha az olan konut, işyeri ve arsa alıcıları indirim kampanyasından faydalanamayacak.

KREDİ KULLANILACAK

Kampanyadan faydalanmak isteyen konut ve işyeri alıcıları gayrimenkul satış sözleşmesini imzalamış oldukları aracı bankalardan konut kredisi kullanabilecekler.

Kampanyada kredi koşulları Ziraat Bankası ve Halk Bankası tarafından belirlendi. Konut kredisi ve işyeri kredisinde 1-120 ay vadeyle olmak üzere, tüm tutar aralıklarında binde 5 tahsis ücreti alınacak.

Faiz oranı, konutta 1.29, işyeri kredisinde 1.57 olacak. Geçmiş yıllara yapılan kampanyalarda da kredi imkanı getirilmiş, ancak kampanyaya katılanların yüzde 80’inden fazlası kişisel tasarrufunu kullanmıştı.

ARSA ALAN DA FAYDALANACAK

TOKİ’den yapılan açıklamaya göre gelen yoğun talep nedeniyle geri ödemeleri devam eden arsa satışları için de indirim yapılacak. Kampanyadan yararlanmak isteyen vatandaşlar 14 Ekim 2022 tarihine kadar başvurularını yapabilecek. Borcunu peşin ödeyip tapusunu hemen almak isteyen arsa alıcıları için yüzde 12.5 oranında indirim yapılacak. Geçmiş dönemlerde arsa için uygulanan oran ise yüzde 10’du.

Ödemelerini Ziraat Bankası’na yapan alıcılar doğrudan bankaya başvuruda bulunabilecek ve borçlarını kapatabilecek. Ödemelerini Vakıflar Bankası’na yapan arsa alıcıları kapatmaya esas borç bakiyelerini idareden öğrenebilecekler. 

TOKİ KONUTLARINDA YÜZDE 25 İNDİRİM MÜJDESİ

Öte yandan geçtiğimiz gün Cumhurbaşkanı Erdoğan, TOKİ projesiyle ilgili yeni indirim kampanyasını duyurdu. Cumhurbaşkanı Erdoğan şu ifadeleri kullandı:

Cumhuriyet tarihinin en geniş, en kapsamlı konut kampanyasını başlatmış olmaktan büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Ekim ayı sonuna kadar süreceğini ifade ettiğimiz başvurulara ilk gün 1 milyon talep gelmişti. Şu anda 5 milyona yaklaştı.

Özellikle gençlerimiz projeyi ciddi manada sahiplendi. Kampanyaya gösterilen teveccüh aslında vatandaşımızın devletine olan güveninin bir işaretidir. Devlete güvendiği için de buna böyle ilgi gösteriyor.

Tabii burada 422 milyar lirayı aşan bir yatırım değerinden, 200 binden fazla yeni istihdamdan, 250 alt sektörü ilgilendiren bir ekonomik hareketlilikten bahsediyoruz.

Böylesine dev bir yatırım çarpan etkisiyle çok daha büyük bir ekonomik hareketliliğe zemin hazırlıyor. Özellikle bir süredir dengesiz görünüm sergileyen kira ve konut fiyatlarının da makul seviyelere düşmesini bekliyoruz; bu olacak, bundan hiç şüphem yok. Tüm bunlara rağmen muhalefet tarafının projeyi eleştirmek için gösterdiği gayreti anlamakta zorlanıyoruz.

250 bin konut amaçlı arsayı da hazırlayacağız. Ayrıca 50 bin işyeriyle ilgili adımımızı da hızla atıyoruz. İnşallah dükkân sahibi olmak isteyenler de orada olacaklar.

Bu vesileyle, TOKİ’den ev alan vatandaşlarımıza da bir müjde vermek istiyorum. TOKİ’den ev veya işyeri alıp da geri ödemesi devam eden vatandaşlarımız için yüzde 25 peşin ödeme indirimi kampanyası başlatıyoruz.

Borcun tamamını kapatamayacak olanlar ise bakiyesinin yüzde 25’inden az olmamak şartıyla, yapabildikleri kadar ödemeye yüzde 25 indirim alabilecek.

Bu kampanyadan, geri ödeme taksitleri 2021 yılı haziran ayı sonuna kadar başlamış olan konut ve işyeri alıcıları faydalanabilecek. Kampanya bugün başlayacak ve 19 Ekim tarihine kadar sürecek. Orada da inşallah kolaylaştırıcı olacağız.

TOKİ İNDİRİM KAMPANYASI NEDİR, KİMLER YARARLANACAK?

TOKİ, bu yıl borcunu peşin ödeyip tapusunu hemen almak isteyen konut ve iş yeri alıcıları için indirim yapacak. TOKİ indirim kampanyasından; geri ödeme taksitlerinin 2021 Haziran ayının 30. gününe kadar başlamış olanlar; geriye dönük taksit ve emlak vergisi borcu bulunmayanlar yaralanacak.

TOKİ İNDİRİM KAMPANYASI BAŞVURU TARİHİ 

Kampanyadan yararlanmak isteyen konut ve iş yeri alıcıları 23 Eylül-19 Ekim 2022 tarihleri arasında ilgili bankalara başvuruda bulunabilecek. Borcunu peşin olarak kapatanlara yüzde 25, borcunun en az yüzde 25'ini kapatmak isteyenlere de yüzde 25 indirim olacak.

BAŞVURU SÜRECİ UZADI

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesiyle ilgili ailelerin başvurularının iptal olmaması için uyarıda bulundu.

Bakanlık’tan yapılan açıklamada, “250 Bin Sosyal Konut Kampanyası kapsamındaki projelere; bir hane halkı adına, yani kişinin kendisi ve eşi adına yalnızca bir adet başvuru yapılabilecektir.

Birden fazla başvuru yapılması durumunda başvurular geçersiz sayılacaktır.” denildi. Ayrıca başvuru bedelini, verilen süre içerisinde e-devlet’ten yatırmayanlar başvuru sürecini tekrar başlatabilecek.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesine ilişkin vatandaşlara uyarıda bulundu. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, ailelerin başvurularının iptal olmaması için dikkat edilmesi gerekenlere değindi.

“EŞLERDEN İKİSİ BİRDEN BAŞVURU YAPARSA KURAYA GİREMEYECEKLER!” 

250 Bin Sosyal Konut Kampanyası kapsamındaki projelere; bir hane halkı adına, yani kişinin kendisi ve eşi adına yalnızca bir adet başvuru yapılabileceği belirtilen Bakanlık açıklamasında, birden fazla başvuru yapılması durumunda başvuruların her ikisinin de geçersiz sayılacağı ve kuraya katılamayacakları vurgulandı. 18-30 yaş arası çocuklar ise ailelerinden bağımsız olarak bireysel başvuruda bulunabilecekler.

“BAŞVURUNUN İPTAL EDİLMESİ İÇİN BAŞVURU BEDELİ İADE ALINACAK” 

Eşlerin ikisinin birden başvurması durumunda eşlerden birinin başvurusunu iptal etmesi gerekiyor. Başvurunun iptal edilmesi için; başvurulan proje hangi bankadaysa ona müracaat edilmesi; Ziraat Bankası tarafından işlemleri gerçekleştirilen proje ise başvuru bedelinin Ziraat Bankası Şubelerinden; Halk Bankası tarafından işlemleri gerçekleştirilen proje ise başvuru bedelinin Halkbank şubelerinden, ATM’lerinden veya www.halkbank.com.tr internet sitesi üzerinden alınabileceği belirtiliyor.

“BAŞVURU BEDELİNİ, VERİLEN SÜRE İÇERİSİNDE E-DEVLET’TEN YATIRMAYANLAR BAŞVURU SÜRECİNİ TEKRAR BAŞLATABİLECEK” 

Bu arada e-devlet başvurularında kendisine verilen süre içerisinde başvuru bedelini yatırmayanların başvurusu iptal edilmektedir. Bu durumda olan kişiler e-devlet üzerinden tekrar başvuru sürecini başlatarak veya banka şubelerinden başvurularını tamamlayabilirler.

Editör: TE Bilisim