2022'de üst üste gelen pek çok faktörün etkisi ile hem satılık hem de kiralık ev fiyatlarında rekor yükselişler yaşanmıştı.

Gelen zamlarla kiracılar mağdur olurken hükümet aldığı kararla devam eden kira sözleşmeleri için yasal zam oranında zam sınırına gitmişti.

Yükselen ev kiraları vatandaşları mağdur ederken 8 Haziran 2022 tarihi Resmi Gazete'de yayımlanan torba yasa ile kira zam oranı üst sınırı konutlarda yüzde 25 ile sınırlandırılmıştı.

İşyeri kira artış oranı ise TÜİK tarafından açıklanan enflasyon raporunda yer alan 12 aylık enflasyon ortalaması üzerinden hesaplanmaya devam edecek.

Yani konutlarda resmi kira artışı zam oranı Ocak ayında yüzde 25 olarak uygulanmaya devam edilecek.

Konutlarda kira artış oranı yüzde 25 ile sınırlandırılırken ticari taşınmazlarda ise sınırlamaya gidilmemişti.

İşyeri, ofis, depo, dükkan, büro gibi ticari taşınmazlarda resmi kira artışı zam oranı 12 aylık TÜFE ortalaması üzerinden hesaplanmaya devam edilecek.

Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık yüzde 64,27, aylık yüzde 1,18 oldu

TÜFE'deki değişim 2022 yılı Aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 1,18, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 64,27, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 64,27 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 72,31 olarak gerçekleşti.

Buna göre konut kiraları en fazla yüzde 25 artarken iş yeri kiralarına ise en fazla yüzde 72,31 oranında zam yapılabilecek.

Editör: TE Bilisim