Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen tanıtım töreninde konuşan Erdoğan, “Başvuruları yarın itibarıyla başlayacak ve ekim sonuna kadar sürecek projenin temelini yılbaşında atıyoruz. Amacımız ilk etap konutlarını azami 2 yılda bitirmektir” dedi.

“Depreme dayanıklı şekilde inşa edeceğimiz bu projeler aynı şekilde ülkemizin her yerinde devam edecektir” diyen Erdoğan, “Hedefimiz 81 ilimizde ve tüm ilçelerimizde 2023-2028 aralığında 500 bin konut yapmaktır” diye konuştu.

2+1 DAİRELER 608 BİN TL

Erdoğan’ın konuşmasının satır başları şu şekilde:

Hedefimiz 81 il ve tüm ilçelerimizde 2023 - 28 arasında 500 bin sosyal konut, 250 bin konut amaçlı arsa, 50 bin işyeri yaparak milletimizin istifadesine sunmaktır.

Konutların maliyeti üzerinden yüzde 40 indirim yaparak şu şekilde oluşturduk:

240 ay vade ile 2+1 daire: 608 bin lira, aylık taksiti 2280 lira, 3+1 daire: 851 bin lira, aylık taksiti 3187 lira, 240 ay vade.

İŞ YERİ VE ARSA FİYATLARI

İş yerlerini 350 bin liradan başlayan fiyatlar ve 2 bin 633 liradan başlayan taksitlerle, 120 ay vade ile emekçilerimize, genç girişimcilerimize sunacağız.

Proje kapsamındaki arsalardan ilk gruptakilerin 350 ila 500 metrekare müstakil, ikinci gruptaki arsaların ise hisseli parsellerden oluşacak.

Arsalarda ilk grupta 192 bin 500 liradan başlayan 1604 liralık 10 yıl vade ile faizsiz şekilde yapılacak.

PEŞİNAT BEDELİ ÖDENDİKTEN SONRA

TOKİ’nin internet sitesinde, arsaların taksit ödeme tarihinin, peşinat bedeli ödendikten sonra, sözleşme imza tarihinden itibaren 1 yıl sonra olduğu belirtildi.

Buna göre, arsalar için tahsis sahibi peşinat tutarı yatırıldıktan 1 yıl sonra başlamak üzere, taksitler aylık yada yıllık eşit taksitler halinde ödenebilecek. Ancak sözleşme aşamasında aylık yada yıllık sözleşme tiplerinden sadece biri tercih edilecek.

HANGİ İLDE NE KADAR KONUT İNŞA EDİLECEK?

Konutlarımızın 50 binini İstanbul’da, 18 bini Ankara’da, 12 bin 500’ü İzmir’de, 10 binini Antep’te, 8 bin 650’sini Bursa’da, 4 bin 500’ünü Kayseri’de inşa edeceğiz. Diğer illerde de nüfuslarına göre değişen sayılarda konut inşası gerçekleştireceğiz.

Şehit yakınlarına ilk etabın yüzde 5 ine denk gelen 12 bin 500 konut, engellilere 12 bin 500 konut, emeklilere yüzde 20’ye denk düşen 50 bin konut ayırıyoruz.

Gençler için de ilk defa kontejyan oluşturduk. Konutların yüzde 20’sine denk gelen 50 bini de gençlere tahsis ettik.

HANE GELİRİ 18 BİN LİRANIN ALTINDAKİLER BAŞVURABİLECEK

Bu kampanyamıza İstanbul’da hane geliri 18 bin liranın, diğer illerde 16 bin liranın altında olan her vatandaşımız başvurabilecektir.

500 bin konut, 250 bin arsa ve 50 bin iş yeri bittiğinde, 3 milyon 750 bin insanımızı daha güvenli yaşam alanına kavuşturmuş olacağız.

KİMLER BAŞVURABİLECEK?

Öte yandan, sosyal konut projesine başvuru şartları belirlenmişti.

TOKİ aracılığıyla inşa edilecek konutlara, proje ili sınırları içerisinde en az 1 yıl ikamet eden veya proje il nüfusuna kayıtlı, kendisi, eşi ve velayeti altındaki çocukları üzerine ülke sınırları içinde tapuda kayıtlı konutları bulunmayan, daha önce TOKİ aracılığıyla ev satın almamış 18 yaşını doldurmuş Türk vatandaşları başvuru yapabilecek.

Sosyal konutlar için bir haneden tek başvuru alınabilecek.

GENÇ KATEGORİSİNE 1992 EYLÜL'DEN SONRA DOĞANLAR MÜRACAAT EDEBİLECEK

Yeni sosyal konutlarda gençler, emekliler, şehit yakınları ve gaziler ile engellilere kontenjan ayrılacak. Genç kategorisine 1992 Eylül'den sonra doğanlar müracaat edebilecek.

Şehit aileleri, harp ve vazife malulleri ile bunların dul ve yetimleri hariç başvuruda bulunacaklarda, aylık hane halkı gelirinin İstanbul için en fazla net 16 bin lira, yurt genelinde ise en fazla 14 bin lira olması şartı aranacak.

Konutların aylık taksitleri asgari ücretlilerin ödeyebileceği tutarda olacak. Ödeme, toplam hane gelirinin yüzde 30'unu aşmayacak, 240 aya kadar vade imkanı getirilecek.

KİMLERE, NE KADAR KONTENJAN AYRILACAK?

Emeklilere toplam konutun yüzde 20’sine denk gelen 50 bin konut ayrıldı.

Gençlere yüzde 20: 50 bin konut.

Şehit yakınları - gaziler yüzde 5: 12 bin 500 konut.

Engelliler yüzde 5: 12 bin 500 konut.

Diğer vatandaşlar yüzde 50: 125 bin konut.

ARSA KAMPANYASINA ARSASI OLAN BAŞVURAMAYACAK

Proje kapsamında satışa sunulacak 250 bin arsa, elektrik, su ve doğalgaz altyapıları tamamlanmış, imar planları bulunan ve inşaat yapmaya hazır şekilde teslim edilecek.

Başvuru bedeli 500 lira olarak belirlenen kampanyadan faydalanmaya hak kazananlar bu arsalar üzerine kendi evlerini yapabilecek.

Başvuru şartlarını taşıyanlar arasında kura çekilecek.

Arsa satışı başvurularında şu şartlar aranacak:

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,

Başvuru bedeli olarak 500 lira yatırılması,

Yoksul ve dar gelirli olmak,

Kendisinin, eşinin veya ergin olmayan çocuğunun herhangi bir belediye sınırı içerinde ev yapmaya müsait arsaya veya herhangi bir yerde bir ev veya apartmanın ayrı bir dairesinin karşılığı olan arsa payına sahip olmamak,

Daha önce 775 sayılı Gecekondu Kanunu ve Uygulama Yönetmeliği hükümlerine tabi uygulamalardan faydalanmamış olmak.

Editör: TE Bilisim