Önce konu hakkında bir açıklama yapayım, sonra okuyucuma ne yapacağını söyleyeceğim. Bir gayrimenkulde, gayrimenkul el değiştirebilir.

Gayrimenkul el değiştirdiğinde, yeni malik kiracıya ihtar gönderip bu yeri satın aldığını, artık kendisinin kiralayan konumuna geldiğini, kira bedellerinin kendisine ödenmesini ister.

Bunu yaparken kiracıya durumunu anlatmak için ihtara tapu senedinin bir örneğini eklemesi lazımdır. Geleyim okuyucumun durumuna. İntifa hakkı o gayrimenkulden her hali ile yararlanma hakkıdır.

Yani intifa hakkı sahibi bu yerde isterse oturur, isterse kiraya verir. İşte şimdi yeni intifa hakkı sahibi kira ilişkisinde malikin yerine geçmiştir ve kira bedellerini talep hakkına sahip olmuştur.

Nitekim bu konuda bizim yasalarımızda da açık hüküm vardır. Türk Borçlar Kanunu 311’inci maddesinde şöyle deniliyor:

“Sözleşmenin kurulmasından sonra üçüncü bir kişi kiralanan üzerinde kiracının hakkını etkileyen bir ayni hak sahibi olursa kiralananın el değiştirmesiyle ilgili hükümler kıyas yolu ile uygulanır.”

Anlatılan olayda intifa hakkı bir ayni haktır ve yukarıda açıkladığım sonucu doğurur ancak benim beklediğim intifa hakkını elde eden kişi kiracıya bu ihtarnameyi gönderirken ekinde intifa hakkına sahip olduğu tapu belgesini de eklemeliydi. Bu tamamlandığı halde okuyucumun dolandırılması söz konusu değildir, işlem yasal bir işlemdir.

Editör: TE Bilisim