Kira sözleşmesinin iptal edilebileceği bazı durumlar bulunmaktadır. Kira sözleşmesinin iptal edilebileceği durumlar şunlardır:

Kira sözleşmesinin bitişine 15 gün varsa

Kira sözleşmesi 10 yıl uzama durumunda ise ve bu uzama durumunun son 3 aylık sürecine girilmişse

Kiracı, suçluysa ve suçlu olduğu ispat edilmişse

Söz konusu mülk, fuhuş ya da terör olayları gibi yüz kızartıcı suçlar için kullanılıyorsa

Ev sahibi, kira için belirlenen yasal oranda zam yapmamışsa ya da kira ödememiş ise

Kiralanan mülk, kiracının alt ya da üst soyundan bakmakla yükümlü olduğu kişiler için gerekli ise

 Kiracı, zaman içerisindeki yıpranmalar haricinde mülke zarar vermişse

Kira Sözleşmesi Kaybolduysa

Kira sözleşmesini kaybetmeniz durumunda öncelikle karşı taraf olan mülk sahibi ya da kiracı ile aranızdaki ilişkiyi göz önüne almanız gerekir.

Karşı taraf ile aranızdaki ilişki iyi bir durumda ise yani, kira sözleşmesini ondan talep edebilecek bir durumdaysanız kira sözleşmesini ondan talep etmeniz önemlidir.

Ancak, kiracı ya da mülk sahibi ile aranızdaki ilişki iyi bir durumda değilse yani, kira sözleşmesini ondan talep edemiyorsanız ve kira sözleşmesini kaybetmenizden dolayı bazı haksızlıklar ile karşı karşıya kalıyorsanız Sulh Hukuk Mahkemesi’ne başvurmanız gerekir. Mahkeme, Borçlar Kanunu kapsamında durumu değerlendirecektir.

Kira Sözleşmesi Nasıl Doldurulur?

Kira sözleşmesini nasıl dolduracağınızı bilmiyorsanız Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan DOC dosyasını indirerek hazır bir kira sözleşmesine sahip olabilir. Bu sözleşmede yer alan boşlukları, doğru ve eksiksiz bir şekilde doldurmanız çok önemlidir. DOC dosyasına bu bağlantı üzerinden ulaşabilirsiniz.

Kira Sözleşmesi Yenilenmezse Ne Olur?

Birçok kişi, kira sözleşmesi biter bitmez kiracıyı mülkten çıkarmanın mümkün olduğunu zannetse de bu aslında tamamen doğru değildir.

Tarlaya Ev Yapmak için Gerekli İzinler 2024 Tarlaya Ev Yapmak için Gerekli İzinler 2024

Kira sözleşmesi bitiminden 15 gün önce kiracı evden çıkmazsa ya da sözleşme feshedilmezse kira sözleşmesi 1 yıl daha uzamış olarak kabul edilir.

Kira Sözleşmesinde Artış Oranı Belirtilmemişse Ne Olur?

Kira sözleşmesinde artış oranı belirtilmemişse, ev sahibinin kiracıya zam yapacağını ve zam oranını en az 30 gün öncesinden bildirmesi gerekir.

Bu bildirim sonucunda kiracı, zam yapılmasını ve zam oranını kabul ederse zam gerçekleşir. Ancak, kiracı zam oranını kabul etmezse orta bir yol bulunmalıdır ya da mahkemeye başvurarak sorunun çözülmesi gerekir.

Kira Sözleşmesi Kira Artış Maddesi Nedir?

Kira sözleşmesi kira artış maddesi bazı durumlarda sözleşmenin bitme tarihinde ya da mülkün kiralanmasından belirli bir süre geçtikten sonra zam yapılmasını sağlayan bir maddedir. Bu madde kapsamında mülk sahibi, önceki döneme ait kira tutarının yüzde 25 oranını geçmemek kaydı ile zam talep edebilir.

Editör: Gayrimenkul Gündemi