Okuyucumun problemi her nedense pek çok miras meselesinde ortaya çıkan bir problem.

Biliyorsunuz artık miras olarak kalan gayrimenkullerde mirasçılardan birinin oturması, onun orada kiracı olduğu anlamına gelmiyor.

Kira ilişkisi farklı bir hukuki konu, mirasçılık farklı. Kiracı olmak için taraflar arasında kira sözleşmesinin bulunması gerekir.

Oysa okuyucumun anlattığı şekilde miras kalan evde oturmak, malik sıfatı ile oturmak demektir. Oturan maliktir ama bir ortaklık söz konusudur ve oturan ortaklardan biridir.

Bu halde oturamayan veya buradan maddi yönden istifade edemeyen mirasçının kaybını da karşılamak zorundadır.

Dolayısıyla oturmayan mirasçıya yani ortağa maddi kaybını karşılayacak bir bedel ödemelidir.

Bu kira değil, ecr-i misildir, yani bir nevi tazminattır. Dolayısıyla okuyucum kardeşine aylık ödemeler yaptığını söylediğine göre bu tazminatı ödüyor demektir.

Peki oturmayan kardeş kendisini çıkarabilir mi? Hayır. Kira ilişkisinde olduğu gibi mesela ödeme yapmadığı için veya belli bir süre oturduğu için kendisinin tahliyesini isteyemez.

Oturmakta olan mirasçı kardeş oturmaya devam edebilir. Oturmayan kardeş de tek başına bu yeri müteahhide veremez hatta elbirliği mülkiyeti devam ettiği sürece hissesini bile bir başkasına satamaz.

Okuyucumun kardeşi ile ilgili durumu bu. Bir de sorusu içinde kendi oğlu ile ilgili bir bölüm var ama ben anlatımdan mahiyetini çıkaramadım, o konuda da bir gün açıklama yaparsa o zaman bakarız.

Editör: TE Bilisim