Kiracıların bu sene yaşadıkları bazı sorunların gündeme getirilmesinin ardından pek çok yasa ve kanunlar çerçevesinde kiracının da hakkını savunmasına ve bazı olumsuz durumlardan etkilenmemesi sağlanmaya çalışıldı.

Durum bu şekilde olunca da eskiden bu yana bazı emlakçı ve ev sahiplerinin kiracılara karşı tutumlarının değişebilmesi için kanun çerçevesinde cezalar da verilmeye başlandı. 

BEKARA EV VERMEM DİYENE ANINDA CEZA 

Çoğu kez ev sahiplerinin bir evi kiralarken en çok kullandığı terimlerden biri bekara ve öğrenciye ev kiralanmaması konusunda oldu.

Bu durum da piyasa oturabilecek herhangi bir ev bulamayan kişilere ve de ev fiyatlarının yükselmesine neden olmaktadır. 

Bu sene en çok konuşulan konuların arasında yer alan ev sahibi ve kiracı konusunda bu nedenlerden dolayı da müdahaleler yapılmaktadır.

Yakın zamanda arabulucunun da görev alacağı bu konu hakkında merak edilenler devam ederken buna benzer bir olay yaşandı. 

EMLAKÇIYA AYRIMCILIK YASASI İHLALİ 

Bir ilan sitesinde kiralık evi paylaşan emlakçı, ardından bekar bir kişi ilana başvuru yapacakken ilanın detaylar bölümünde yer alan "Aile istenmektedir. İki kişi istenmektedir." yazısının ardından emlakçıya ev için mesaj attı fakat hiçbir şekilde geri dönüş sağlanamadı. 

Bu nedenle de konu ile ilgili TİHEK (Türkiye İnsan Hakları Eşitlik Kurumu)'e başvurdu. Yapılan incelemelerin ardından TİHEK 6701 sayılı Türkiye İnsan Hakları Eşitlik Kurumu Kanunu'nun 25'inci maddesi gereğince uyarı cezasına karar verildi. 

KARARIN GEREKÇESİ BELLİ OLDU 

Konu hakkında yapılan açıklamalarda gerekçe olarak, 

"Başvurana medeni hali nedeniyle taşınmaz emlakçı tarafından kiraya verilmemiş, gerekçe olarak evin bekar kişilerin kullanımına uygun olmadığı, aile kullanımına uygun olduğu hususları ifade edilmiştir. Bütün bu hususlar birlikte değerlendirildiğinde, başvuranın medeni hali nedeniyle doğrudan ayrımcı bir muameleye maruz kaldığı, dolayısıyla da eşit muamele ilkesi ile ayrımcılık yasağının ihlal edildiği kanaati hasıl olmuştur." ifadeleri ile birlikte 1.963 lira idari para cezasına çarptırılmasına neden oldu. 

Editör: TE Bilisim