Kamuoyunda kentsel dönüşüm sigortası olarak da bilinen bu sigorta türü, vatandaşların en çok kaygı duyduğu "müteahhit projeyi tamamlayamazsa ne olur?" sorusuna güvence sunuyor.
10 Binden Fazla Konut Bu Sigorta ile Dönüştürüldü
Ahmet Yaşar, bugüne kadar 10 binden fazla konutun bina tamamlama sigortası kapsamında kentsel dönüşüm sürecine alındığını belirtti. Yaşar, "Vatandaşın en büyük kaygısı, evini dönüşüme soktuktan sonra müteahhidin projeyi tamamlayamama ihtimali. Eğer ev yıkılır ve yerine yenisi yapılamazsa, insanlar evsiz kalma riskiyle karşı karşıya kalıyor. Bu noktada bina tamamlama sigortası devreye giriyor ve hem ekonomik hem de yapısal riskleri güvence altına alıyor" dedi.
Müteahhit İflas Etse Bile Sigorta Devreye Giriyor
Yaşar’ın açıklamasına göre, bina tamamlama sigortası; müteahhidin iflas etmesi, ölmesi ya da projenin yarım kalması gibi durumlarda devreye girerek, hak sahiplerinin mağdur olmasını engelliyor. Hatta bazı doğal afet riskleri dahi bu sigorta kapsamında değerlendirilebiliyor.
Sigorta Bedeli Uygun: Proje Tutarının Yüzde 2'si
Vatandaşların bu sigortadan faydalanabilmesi için, müteahhit ile yaptıkları sözleşmelerin sigorta sistemine entegre şekilde hazırlanması gerekiyor. Sigorta şirketleri, projenin başından sonuna kadar tüm süreci denetim altında tutuyor. Bina tamamlama sigortasının maliyeti ise oldukça erişilebilir seviyede: Proje bedelinin sadece %2 ila %4’ü arasında değişiyor.
Yaşar, “Sigorta şirketi, müteahhidin mali yapısını analiz ediyor, projenin sürdürülebilirliğini değerlendiriyor. Eğer tüm bu önlemlere rağmen proje yarım kalırsa, biz yeni bir müteahhit devreye alıp inşaatı tamamlıyoruz ve vatandaşlara evlerini teslim ediyoruz” dedi.