Bu gayrimenkulun paylaşımı konusunda fikir ayrılıkları ya da memnuniyetsizlikler varsa, vasiyetin iptali ya da ortaklığın giderilmesi için dava açmaları mümkündür.

Eğer mirasçılar ortak hareket edebilecek durumdaysa, miras kalan evi satabilir ya da kiraya verebilir. Miras kalan ev kiralanacaksa; tüm mirasçılar kararda söz hakkı sahibidir.

Miras kalan ev, zaten kiracılı ise kira sözleşmesinde düzenleme yapılmalıdır. Kiracı ve tüm hak sahibi mirasçılar arasında kira dönemi ve bedeli belirlenmelidir.

Her varis kiradan, payı oranında faydalanır. Ortaklık halinde sahip olunan konutlarda, oluşabilecek sorunlardan kaçınmak için; kira ödemesi, bankadan mümkünse hissedarların ortak hesabına yapılmalıdır.

Eğer bu mümkün değilse, dekontun açıklama bölümüne tüm hissedarların adı yer almalıdır.

Anlaşma Sağlanamazsa

Çeşitli anlaşmazlıkların yaşandığı, kiranın tahsil edildiği ancak, mirasçıların payları oranında kira bedelinden faydalanamadığı durumlarda, kira gelirini tekeline alan mirasçıya, diğer mirasçılar ecrimisil davası açabilir.

Anlaşmazlıkları çözmenin bir diğer yolu ise, mirasın paydaşlarının, paydaşlığın giderilmesi davası açmasıdır. Bu davada iki yol izlenir.

Biri, herkesin mahkemece belirlenecek bir yöntem ile payına düşeni alması; diğeri ise taşınmazın satılarak, satış bedellerinin paydaşlara dağıtılması şeklindedir.

Kaynak: Milliyet