Yeni Şafak'ta yer alan habere göre, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) yaptığı kredi düzenlemesinin ayrıntıları belli oldu. Yeni Şafak’ta yer alan habere göre, ilk evden fazlası için ancak yüzde 22,5 oranında kredi çekilebilecek.

Yüzde 90’a kadar kredi imkânı sadece ilk ev için geçerli olacak. Resmi Gazete’de yayımlanan kararla; ikinci evini alacaklar için kredi değer oranı yüzde 22,5 ile sınırlandırıldı. 

BÜYÜK ÇOĞUNLUK KREDİYE YÖNELİYOR

Türkiye’deki konut satış trendleri incelendiğinde ilk evini alan müşterilerin büyük bir bölümünün kredi almak zorunda kaldığı görülüyor. Bu durum BDDK’nın kredide ilk evini alana öncelik tanınmasına yönelik kararının yerinde olduğunu gösteriyor.

Konut kredisi faiz oranlarının son dönemde artması nedeniyle, ipotekle alınan konut sayısında büyük düşüş oldu. Nitekim Temmuz ayında kredili konut satışı yüzde 24,1 düşerken, peşin ödemeli konut satışı yüzde 27,1 arttı. 675 bin 327 adet konutun satıldığı bu yılın Ocak-Temmuz döneminde ise ipotekli konut satışı yüzde 28 geriledi.

ORTA VE DAR GELİRLİNİN ALABİLECEĞİ KONUT ÜRETİMİ ARTACAK

Bu durum, son yıllarda markalı konut üretimine ağırlık veren müteahhitlerin, ilk defa ev alacakların satın alabileceği konutlar üretmesini beraberinde getirecek. Gayrimenkul firmaları, üst segment yerine orta ve dar gelirli kesimlerin alabileceği konut üretimini hızlandıracak.

BDDK kredi düzenlemesiyle orta ve dar gelirli daha kolay ev sahibi olabilecek.

Düşük Faizli Konut Kredisi Ne Zaman Gelir? Düşük Faizli Konut Kredisi Ne Zaman Gelir?

DAHA İSTİKRARLI BİR PİYASA OLUŞACAK

BDDK’nın yeni kararı ilk kez ev alacakları etkilemeyecek aksine bankalar bu müşterilere kredide öncelik tanıyacak. İlk kez ev alacaklara yönelik olan bu pozitif ayrımcılık müteahhitlerin üretecekleri konut segmentinde önemli bir değişiklik sağlayacak.

Kredi imkânı gerçek ihtiyaç sahibine döneceği için ev sahipliği oranı yükselecek. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre; Türkiye’de ev sahipliği oranı yüzde 60 düzeyinde bulunuyor. Geriye kalan yüzde 40’lık kesim ise kiracı konumunda.

SEKTÖRE HAREKETLİLİK GETİRECEK

Son yıllarda sosyal konut üretiminin yavaşlaması da ilk evini alacakların konuta erişim talebini iyice artırdı. Bu durumun piyasadan pay kapmak için gayrimenkul geliştiricilerinin fiyat olarak daha rahat erişilebilir konut üretimini artırması bekleniyor.

Değerlendirmelerde bulunan sektör temsilcileri, yeni dönemde orta ve dar gelirli müşterilerin alabileceği konut üretiminin öne çıkacağını ifade ediyor. Müteahhitler, ikinci evini alacaklara yönelik uygulanacak kısıtlamalar sayesinde daha istikrarlı bir piyasanın oluşabileceğine de dikkat çekiyor.

Türkiye’de sosyal konut ihtiyacının her zaman yüksek olduğunu belirten Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Mahmut Asmalı, TOKİ’ye verilen imkanların özel sektöre de tanınmasıyla orta ve alt gelir grubuna yönelik konut üretiminin hızlanabileceğini söyledi.

Fuzulev Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Akbal ise erişilebilir konut üretimine yönelik olarak, “Devletin imara açabileceği, kentsel dönüşüme izin verdiği ve desteklediği yerlerle ilgili olarak, tabi ki maliyetlerde de düşüş yaşanırsa uygun fiyatlı konut üretimi mümkün olur.

Kredi muslukları açılsın ki vatandaş konuta ulaşabilsin” dedi.İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Başkanı Tahir Tellioğlu da özel sektörün sosyal konut yapabilmesi için inşaat maliyetlerinin iyileştirilmesi gerektiğini vurguladı. 

Editör: TE Bilisim