Okuyucum ilk kira ilişkisinde problem yaşamış ve haklı olarak üzülmüş. Amacı şimdi benzer problem yaşamamak. Ancak eski kiracısı ile hangi nedenle problem yaşamış bunu bilmiyoruz.

Sadece kira ilişkisi değil her türlü ilişkide birtakım ihtilaflar çıkabilir. İhtilaf konusu sadece kira ilişkisi için söz konusu değildir. Ufak bir alışveriş yaparken bile alıcı ile satıcı arasında ihtilaf çıkmıyor mu? Çıkıyor. Taksiye binseniz şoför ile ihtilaf çıkmıyor mı?

Çıkabiliyor. Bu örnekleri sonsuza kadar genişletebilirim. Dolayısıyla kiracı ile kiralayan ilişkisi içinde sıfır ihtilaf da söz konusu değildir.

10 Soruda Doğrulanmış İlan Düzenlemesi 10 Soruda Doğrulanmış İlan Düzenlemesi

Düşünün ki sayfalarca madde yazıp bir kira sözleşmesi hazırladınız ve kiracı bunu imzaladı ama binaya girdikten sonra binada hasara neden olmaya başladı. Nasıl engelleyeceksiniz?

Sözleşmeye koyduğunuz hangi madde bunu engelleyecek? Evet tazminat talep hakkınız olacak ama ortada bir ihtilaf oluşmayacak mı? Dolayısıyla okuyucuma ‘sıfır ihtilaf’ anlamına bir sözleşme örneği sunma ihtimali yok.

Ancak riskleri azaltmak için söyleyebileceğim tek husus şudur: Kira sözleşmesini bir meslektaşımın yardımı ile yapın. Emlakçı dostlarımız sadece kiracı ile kiralayanı karşı karşıya getirmek görevi üstlenmiş meslek gurubundandır. Hukuki meseleleri halledecek meslek gurubu ise avukatlardır.

Benim her zamanki önerim de emlakçı dostlarımızın bir meslektaşımla işbirliği içinde olmalarıdır. Gerek kiralama konusunda ve gerekse sair hukuki konularda zaman zaman yasalar değişmekte, buna uygun Yargıtay kararları önümüze gelmektedir.

Bunların izlenmesi ve yorumlanması meslektaşlarımın ilgi alanına girmektedir. Netice olarak okuyucuma, sıfır ihtilaf garantili bir sözleşme olmadığını ancak bir meslektaşımın hukuki desteği ile hazırlanmış bir sözleşmenin haklarınıza daha kolay ulaşma imkanı tanıyacağını belirmek isterim. Bu sözüm sadece kira ilişkisi için değil her türlü hukuki ilişki içindir.

Editör: Gayrimenkul Gündemi